ŠTA SE DEŠAVA SA PELETOM? Svaki put kad dođe novi šleper, cena je druga! U Beogradu 7.000 dinara skuplji nego pre 20 dana
Foto: Prtinscreen RTS

promene iz dana u dan

ŠTA SE DEŠAVA SA PELETOM? Svaki put kad dođe novi šleper, cena je druga! U Beogradu 7.000 dinara skuplji nego pre 20 dana

InfoBiz -

Cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Kako potvrđuju prodavci peleta, svaki put kad im dođe šleper, druga je cena, navode.

Dešavalo se da u nedelji dana cena peleta promeni iznos dva puta, i to traje iako smo već i u novembar ušli. Već je za 7.000 dinara skočila cena na jednom beogradskom stvorištu. Razmak je oko dvadesetak dana. Vlasnik kaže da im stiže nova tura već sutra, i nisu sigurni da neće biti i ona veća.

Kako piše Telegraf Biznis, trenutno, cena po paleti kod njih je 34.300 (490 dinara džak). Podsetimo, nedavno je bila oko 27.000 dinara.

Međutim, to je tek deo problema - stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Kako kažu na jednom stvorištu u Zapadnoj Srbiji, oni moraju da pišu liste - kao devedesetih kada se čekalo na red za robu.

Redovi kao devedesetih

- Nemamo peleta i moramo da pravimo liste čekanja. Ljudi se upisuju, pa onda kako koji kamion dođe, gledamo ko je na listi prioriteta. Pitanje je kada će pojedini da dobiju ogrev - navodi S. I. radnik ovog stvorišta.

Kako navodi, vlasnik kompanije je radnicima sugerisao da ne prodaju sve po svaku cenu i da poštuju kupce koji su se prvi javili za porudžbinu.

Ovako se kretala cena: Prošle godine je paleta (od 70 džakova) koštala 22.900 dinara, ovde godine se na početku sezone popela na 24.900 da bi danas već koštala 28.000.

Naravno, cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali ovako je trenutno stanje na poznatom stovarištu na Zvezdari koje u ponudi ima "spačva" i "crown forest" pelet.

Podsetimo, kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track