SKOČILE KIRIJE U BEOGRADU, NOVOM SADU I NIŠU Garsonjera u BG izdaje se za 300€! Za te pare u Nišu može da se iznajmi dvosoban stan
Foto: AP Photo/Kathy Willens, Ilustracija

najnoviji podaci

SKOČILE KIRIJE U BEOGRADU, NOVOM SADU I NIŠU Garsonjera u BG izdaje se za 300€! Za te pare u Nišu može da se iznajmi dvosoban stan

InfoBiz -

BEOGRAD - U odnosu na prvu polovinu 2020. godine, većina opština u Srbiji zabeležila je rast cena, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

MALO VEĆE OD ZATVORSKE ĆELIJE: U Beogradu se prodaju i stanovi od 8 kvadrata?! Cena je za šećer i vodu, a evo ko ih kupuje

Od svih vrsta nekretnina, najtraženiji su stanovi.

Bez obzira na rast cena, svedoci smo da je i dalje visoka potražnja, pogotovo za kvalitetnim stanovima i dobrim ponudama, kaže za eKapiju Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.

„Učesnici na tržištu nekretnina ističu da je potražnja i dalje viša nego ponuda, što svakako utiče na to da cene ne idu dole“, navodi ona, prenosi Telegraf.

„Više se kupuje starogradnja nego novogradnja, ali starogradnje i ima više na tržištu, bez obzira na to što se gradi više nego ikada ranije“, kaže Gavrilov Dražić.

Prema izveštaju RGZ-a, ako uzmemo u obzir sve prodate stanove u starogradnji, njihova prosečna površina bila je 53 kvadrata. Prema strukturi, dvosobni i dvoiposobni stanovi su učestvovali sa 38 odsto, jednosobni/jednoiposobni sa 29 odsto, na nivou cele Srbije.

„Na osnovu ovoga vidimo da su najtraženiji stanovi kvadrature okvirno od 30 do 55 kvadrata, odnosno jednosobni i dvosobni stanovi“, navodi.

Cene izdavanja stanova u proteklih pet godina porasle za 40 odsto.

stan, kvadrat, novogradnja, terasa, balkon, pas
foto: EPA/Havier Ethezarreta

Cene nekretnina iz godine u godinu rastu, kako kod kupoprodaje, tako i kod izdavanja. Prema podacima 4zida.rs, najam garsonjere u Beogradu početkom 2017. godine je iznosio 150 evra, a već početkom 2020. godine se taj iznos duplirao, odnosno početkom 2020. godine garsonjere u Beogradu su se prosečno izdavale za 275 evra. Sada je njihova prosečna cena oko 300 evra.

Sličan rast sa cenama nekretnina za najam se desio i u Novom Sadu i Nišu.

U poslednjih pet godina cene izdavanja stanova su se povećale za skoro 40 odsto.

Najveći rast cena u ovim gradovima desio se krajem 2018, odnosno početkom 2019. godine.

Kada poredimo ova tri grada, vidimo da se cene stanova za najam značajno razlikuju. Prema podacima ovog sajta za nekretnine, garsonjere u Beogradu se izdaju za 300 evra, u Novom Sadu 200 evra, a u Nišu 170 evra. Za cenu najma garsonjere u Beogradu može se iznajmiti dvosoban stan u Nišu.

mali stan, stan, kvadrat, maj 2018
foto: AP Photo/Kathy Willens, Ilustracija

Ako gledamo stanove svih kategorija, možemo reći da su cene najma stanova u Novom Sadu za oko 25 odsto niže nego u Beogradu, dok se ako poredimo Niš i Beograd ta razlika kreće i do 40 odsto.

Kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track