MINISTAR MALI DETALJNO OBJASNIO: Kako da nabavite bezbednosni element neophodan za novi model e-fiskalizacije
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/Instagram/mali_sinisa

MINISTAR MALI DETALJNO OBJASNIO: Kako da nabavite bezbednosni element neophodan za novi model e-fiskalizacije

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali na svom Instgaram nalogu detaljno je objasnio proceduru o nabavci kartice - bezbednosnog elementa, koju je potrebno zatražiti od Poreske uprave, a koja je neophpodna za za prelazak na novi model e-fiskalizacije.

- Obveznik fiskalizacije mora imati bezbednosni element jer je dužan da ga koristi za potpisivanje fiskalnih računa za potrebe sprovođenja postupka fiskalizacije i potvrde identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom. Račun koji je izdat bez korišćenja bezbednosnog elementa ne može se smatrati fiskalnim računom.

- Preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

- Autorizovana osoba takođe može da naznači ime, prezime i broj lične karte ili pasoša osobe koju ovlašćuje za preuzimanje bezbednosnih elemenata. Prijava se automatski odobrava, ali u određenim slučajevima neophodno je da ga pregleda i odobri službenik za uvođenje obveznika u fiskalizaciju.

- Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja može se naći na portalu Poreske uprave.

- U trenutku prijave, važno je da obveznik napomene da li želi karticu na kojoj se nalazi bezbednosni element u punoj veličini ili perforiranu, što zavisi od toga kakav ima fiskalni uređaj.

- Bezbednosni elementi u vidu pametne kartice se personalizuju i autorizovana osoba u svoje poresko sanduče dobija obaveštenje o preuzimanju bezbednosnog elementa. Bezbednosni element se preuzima na šalteru „Vaš poreznik“ u nadležnoj filijali Poreske uprave, osim za obveznike CVPO koji bezbednosni element preuzimaju u Centru za velike poreske obveznik" - napisao je Mali na svom Instagram profilu.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

01:44

STIŽU NOVE FISKALNE KASE: Obućar od 70 godina nije koristio ni internet, a sad mora da poseduje i LAPTOP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track