ČADEŽ: Open Balkan za bolji protok robe i jedinstveno tržište rada
Foto: Privredna komora Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije

ČADEŽ: Open Balkan za bolji protok robe i jedinstveno tržište rada

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Nišu da je cilj sastanka predstavnika Albanije, Severne Makedonije i Srbije, u okviru regionalne inicijative Open Balkan, da do samita u Tirani krajem decembra i u januaru 2022. bude ubrzan protok robe i smanjeni svi troškovi kompanijama tih zemalja.

"U okviru regionalne inicijative Open Balkan želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva papirologija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ovih triju zemalja, kao i da imamo jedinstvene radne dozvole", rekao je Čadež, a prenela PKS.

On je u Nišu, na sastanku više od 160 predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije, rekao da će jedinstvene radne dozvole omogućiti gradjanima da posle jednostavne prijave mogu da rade bez problema u tri zemlje, i da sa stanovišta tržišta rada "jedni druge ne tretiramo kao inostranstvo već kao deo jednog područja, što rade članice EU".

Treći veliki cilj, po njegovim rečima, je informaciona infrastruktura, jedinstven ID broj, važan ne samo zbog ubrzanja trgovine već i da se obezbede pogodnosti svim kompanijama i gradjanima koji se registruju, a to podrazumeva jeftinije avio karte, putarine, benefite u železničkom saobraćaju i druge povlastice.

Čadež je podsetio i da se formira implementacioni savet koji će biti zadužen za sprovodjenje svega dogovorenog.

U naredna dva dana predstavnici šest sektorskih grupa, koje čine predstavnici nadležnih institucija sve tri države, razgovaraće o olakšicama za uvoz, izvoz i kretanje robe, slobodnom kretanju poljoprivrednih, prehrambenih i industrijskih proizvoda, tržištu rada, jedinstvenom elektronskom identitetu za gradjane Otvorenog Balkana i jedinstvenom informacionom sistemu.

Ministar finansija Siniša Mali je poručio da je cilj da se uklone barijere za biznis i gradjane i da sve tri zemlje rade kao jedna.

"Svi imamo isti cilj, da povećamo ekonomsku saradnju, ne samo izmedju naše tri zemlje, već i svih zemalja u regionu. Istakao je da je cilj predstavnika tri vlade da u naredna dva dana razrade plan kako da se popravi protok robe, usluga i ljudi, kao i da se ukloni sve što tri ekonomije vide kao prepreke za razvoj i napredak poslovanja.

Mali je ukazao da postoji politička volja da ove tri zemlje funkcionišu kao jedna, da budu uskladjene fitosanitarne, carinske procedure, da se olakša protok robe.

"Mi to možemo zajedno i veoma sam srećan što ćemo raditi na istom cilju, a to je da nema granica i barijera, već da tri tržišta rade kao jedno", poručio je Mali.

Ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj izrazila je nadu da će vikend biti uspešan za ministarstva sve tri vlade i da će doprineti da se "'Otvoreni Balkan' što pre desi".

"Drago mi je što smo ovde zahvaljujući političkoj volji naša tri lidera, kako bismo našoj biznis zajednici obezbedili sve benefite, a našem regionu donosimo prosperitet", rekla je Ibrahimaj.

Tokom vikenda, ministri i predstavnici sektorskih grupa radiće na organizaciji carinskih inspekcija, olakšanju procedura carinjenja robe, smanjenju administracije i visine naknada, na ujednačavanju ekonomskih parametara, usklađivanju fitosanitarnih dokumenata, jedinstvenim radnim dozvolama… Ministarka poljoprivrede Albanije Frida Кrifca istakla je da svi poljoprivrednici u regionu žele da rade bez barijera i bez birokratije.

Istakla je da će neki od predloga njenog ministarstva biti u vezi sa uskladjivanjem propisa radi medusobnog priznavanja sertifikata i standarada.

Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Severnoj Makedoniji Trajan Dimkovski istakao je da realizacija inicijative Otvoreni Balkan neće biti laka, ali da će se sve tri vlade zajedno boriti da ona uspe.

"Razgovaraćemo o tome kako ćemo sprovoditi inicijativu, kako da povećamo proizvodnju i trgovinu između naše tri zemlje i smanjimo birokratske procedure, sve dok barijere ne nuliramo", rekao je Dimkovski.

Ministar Branislav Nedimović izjavio je da će članovi njegovog ministarstva dati sve od sebe da se problemi na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce što pre zaborave, dodajući da su spremili niz predloga koje će sutra i prekosutra predstaviti kolegama iz Severne Makedonije i Albanije, ali i da su spremni da prihvate njihove ideje.

"Od sutra idemo ka tome da na graničnom prelazu više nema kontrole za hranu. Naime, u poslednjih sedam dana nekoliko pošiljaka mesa iz Severne Makedonije je ušlo u našu zemlju i nije bilo nijedne kontrole. Izdali smo naredbu da ne bude nijedne kontrole. Mi smo odlučili da prvi iskoračimo ka tome, a nadamo se da i vi tako želite", rekao je Nedimović.

Ministarka Tatjana Matić poručila je da je ideja "Otvorenog Balkana" najbolja ideja u regionu u poslenđih nekoliko decenija i da je vredna svakog napora.

"Sigurna sam da možemo da realizujemo inicijativu Otvoreni Balkan, jer smo već toliko toga uradili u okviru CEFTA. Videli smo da možemo svi da izvučemo koristi iz ovakve vrste sporazuma", rekla je Matić.

Ministarka Darija Кisić Tepavčević istakla je da je zamisao inicijative "Otvoreni Balkan" da sve tri zemlje postignu ekonomski razvoj, povećaju broj investicija i radnih mesta.

Navela je da su ministri rada napravili Nacrt sporazuma o razumevanju koji se odnosi na slobodan pristup tržištu rada i izrazila uverenje da će Sporazum uskoro biti finalizovan, kako bi sledeća godina počela uspešnom primenom jedinstvenih radnih dozvola.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track