ZAVRŠEN DVODNEVNI SKUP INICIJATIVE "OTVORENI BALKAN": Ministar Mali otkrio šta je sve dogovoreno na sastancima u Nišu (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

potpisan Zaključak

ZAVRŠEN DVODNEVNI SKUP INICIJATIVE "OTVORENI BALKAN": Ministar Mali otkrio šta je sve dogovoreno na sastancima u Nišu (FOTO)

InfoBiz -

Dvodnevni skup inicijative "Otvoreni Balkan" održan je u Nišu.

Delegacija Srbije na čelu sa ministrom finansija Sinišom Malim imala je niz sastanaka sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, a večeras je potpisan Zaključak sa radnih sastanaka, u kome su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita zakazanog za kraj decembra u Tirani. Ove aktivnosti će doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

"Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama", naveo je ministar Mali na "Instagramu".

Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje. Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi 24/7. Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite. Biće osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje. Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje!", poručio je Siniša Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track