MINISTAR MALI SE SASTAO SA ŠEFOM DELEGACIJE EU U BEOGRADU: Razgovor o budžetu i ekonomskim reformama
Foto: Printscreen/Instagram

veoma povoljna situacija u zemlji

MINISTAR MALI SE SASTAO SA ŠEFOM DELEGACIJE EU U BEOGRADU: Razgovor o budžetu i ekonomskim reformama

InfoBiz -

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom o ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, budžetu za narednu godinu, zelenoj agendi i sprovođenju kapitalnih projekata.

Mali je rekao da je makroekonosmka situacija u zemlji "veoma povoljna", da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine biti veći od sedam odsto, a udeo javnog duga u BDP-u 58,2 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Srbija je ušla u krizu izazvanu korona virusom potpuno spremna, s obzirom na to da je četiri godine zaredom imala suficit u budžetu. Za sledeću godinu je planiran rast privrede od 4,5 odsto i deficit od tri odsto", kazao je Mali.

Žofre je, kako se navodi, čestitao Malom "na snažnom ekonomskom i finansijskom oporavku" od krize izazvane pandemijom i rezultatima "koji su kontinuirano bolji od očekivanog".

Zahvalio je Malom na dobroj saradnji oko Programa ekonomskih reformi EU u okviru kojeg se Srbija i EU zajednički dogovaraju o glavnim socio-ekonomskim reformama sa ciljem pospešivanja konkurentnosti i unapredjenja uslova za inkluzivan rast i stvaranje novih radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Žofre se osvrnuo i na program reformi upravljanja javnim finansijama i naveo da on predstavlja zdravu osnovu za planiranje reformi upravljanja javnim finansijama u narednim godinama, i dodao da će EU pomoći u sprovodjenju tih reformi.

Navodi se da je Žofre "naglasio važnost" toga da svi postupci javnih nabavki, uključujući medjudržavne sporazume, poštuju načela jednakog tretmana, nediskriminacije, transparentnosti i konkurencije, u skladu sa standardima EU, kako bi se obezbedilo zdravo korišćenje javnih finansija.

Povodom budžeta za 2022. godinu, Mali je rekao da se poštuje fiskalni kalendar i da će biti usvojen na vreme, kao i završni račun za 2020. godinu, stoji u saopštenju.

Dodao je da će naredne godine u budžetu biti rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koja će dodatno uticati na rast BDP-a.

Mali i Žofre su razgovarali i o regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan". Mali je rekao da je ta inicijativa veoma važna za gradjane sve tri zemlje koje su njen deo, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, jer omogućava slobodan protok roba, usluga i ljudi, i dodao da je otvorena za druge partnere sa Zapadnog Balkana.

Žofre je rekao da podržava tu inicijativu i dodao da je važno da joj se i drugi pridruže, dodaje se.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track