08:58

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU: Vučić o sastanku sa Putinom

srbija u rezervama ima 128 miliona kubnih metara gasa

PREDSEDNIK PRED RAZGOVOR S PUTINOM O CENI GASA: Imam veliku tremu, ne znam da li će izaći u susret i odobriti povoljnu cenu

InfoBiz -

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da će predsednika Rusije Vladimira Putina moliti i boriti se za povoljnu cenu gasa koji Srbija sada plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara, navodeći da ako bi bila 500 dolara direktan gubitak bi bio 600 miliona evra godišnje.

"Imam veliku tremu, ne mogu da kažem strah jer poznajem Putina, ali imam veliku odgovornost od razgovora sa Putinom, ne znam da li će izaći u susret i odobriti povoljnu cenu gasa", rekao je Vučić u obraćanju pred polazak na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o ceni gasa, kao i političkim pitanjima.

Dodao je da na direktan finansijski gubitak koji bi Srbija imala od povećanja cene gasa sa 270 na 500 dolara za 1.000 kubnih metara nije jedini već da tome treba dodati i gubitke kompanija i manji priliv investicija u zemlju.

Vučić je rekao da nije siguran da će predsednik Rusije izaći u susret jer, kako je naveo, ni sam ne zna da li bi on u sličnoj situaciji izašao u susret Putinu, ali da će se boriti za dobru cenu gasa.

Srbija je, prema njegovim rečima, u rezervama imala 261 milion kubnih metara gasa, ali da ga troši da bi smanjila potrošnju struje i zato su rezerve pale na 128 miliona kubnih metara Dodao je da je gas danas na berzi 1.064 dolara za 1.000 kubnih metara, a da je cena struje od 250 do 300 dolara po megavatu, kao i da je ona u Srbiji 50 dolara po megavatu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track