JA SAM GUVERNER JORGOVANKA: Dovoljno sam žena da ne moram biti i guvernerka! Svo zlato povukla u Srbiju posle ovih Vučićevih reči
Foto: TV Pink Printscreen

srpski trezor pun zlata

JA SAM GUVERNER JORGOVANKA: Dovoljno sam žena da ne moram biti i guvernerka! Svo zlato povukla u Srbiju posle ovih Vučićevih reči

InfoBiz -

BEOGRAD - Ja sam guverner, dovoljno sam žena da ne moram da budem i guvernerka, rekla je juče guverner NBS Jorgovanka Tabaković, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, naglašavajući da je guverner a ne guvernerka.

Blic je danas objavio da Srbija ima više od 37 tona rezervi zlata i ove rezerve su povučene u našu zemlju.

- Imamo pun trezor zlata i nameravamo da nastavimo da ga kupujemo, rekla je, nedavno guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Kaže da je pre nekoliko meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a, kada je izašao iz sale, pitao da li su rezerve zlata Srbije „napolju“ i da misli da bi to zlato trebalo da se nalazi u Srbiji.

GUVERNER JORGOVANKA UŠLA U RADNJU DA KUPI KAFU I ŠOK! Šta rade ovi trgovci sa cenama, izvadila fiskalni račun da to i pokaže!

- Rekla sam da jeste u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz "onog vremena". Vučić mi rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svetu dešava, navela je Tabaković.

Kaže da je odmah, u roku od dva meseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju.

- I zlato države Srbije je u trezorima NBS, preko 37 tona, naglasila je ona.

Rezerve zlata su samo od 2012. godine uvećane skoro dva i po puta.

Srbija se sa ovom praksom svrstava u grupu zemalja koje svoje zlatne rezerve sa jedne strane uvećava kupovinom, a sa druge povlači rezerve čuvane u inostranstvu u svoje nacionalne trezore. Samo prošle godine centralne banke u svetu su uvećale svoje zlatne rezerve za, ukupno, 275 tona.

Jorgovanka Tabaković
foto: Fonet/Božana Pavlica

Podaci World Gold Councila (Svetskog saveta za zlato), najpreciznije baze informacija o rezervama po državama, pokazuju da je Srbija lider u regionu. Drugo mesto na Balkanu zauzima Severna Makedonija, koja je na kraju drugog kvaratala ove godine imala 6,89 tona zlatnih rezervi.

Zatim slede Slovenija sa 3,17 tona i Bosna i Hercegovina sa 2,99 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona. Na poslednjem mestu je Hrvatska koja je sve svoje zlatne rezerve rasprodala još 2001. godine.

Kurir.rs/TV Pink/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track