ODGOVOR NA OPTUŽBE ORGANIZACIJE POTROŠAČA: Kompanija se oglasila povodom zakupa za jastuk
Foto: Profimedia

ODGOVOR NA OPTUŽBE ORGANIZACIJE POTROŠAČA: Kompanija se oglasila povodom zakupa za jastuk

InfoBiz -

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) objavila je upozorenje za građane zbog novog "trika trgovaca", koji "umesto klasične prodaje" potrošaču daju "ugovor o zakupu".

Konkretno, NOPS je obeležio firmu "LEOMAX INTERNATIONAL", tvrdeći da pokušava da zaobiđe primenu Zakona o zaštiti potrošača.

"Umesto da se nađe u kupoprodajnom odnosu potrošač - prodavac i ugovorom o prodaji kupi određeni proizvod, potrošač ima status zakupca, a jastuk može otkupiti i postati njegov formalni vlasnik tek nakon isteka ugovora o zakupu (izmirenjem svih obaveza)", naveo je NOPS.

Sada se oglasio "LEOMAX INTERNATIONAL" navodeći da su sve te tvrdnje neistinite.

Kako su naveli, kompanija "Leomax" kupcima nudi različite modele kupovina proizvoda: ugovor o kupoprodaji sa plaćanjem iznosa u celosti, ili na rate, zatim ugovor o kreditu u saradnji sa bankom kao i ugovor o zakupu.

Oni ističu da je ugovor o zakupu u potpunosti u skladu sa svim odredbama važećeg zakona o obligacionim odnosima u Srbiji, kao i da navedenim načinoim kupci počinju da koriste kupljeno i pre nego što ga isplate u potpunosti. Pritom dobijaju nov proizvod u originalnoj ambalaži, ističe se u demantiju.

"Po osnovu navedenog ugovora klijent postaje zakupac, odnosno korisnih naših proizvoda i plaća mesečne zakupnine. Po isplati konačnog iznosa pravo svojine prelazi na kupca", navodi se u saopštenju firme.

U njemu se posebno naglašava da se svakom kupcu unapred predočavaju različiti modeli kupovine između kojih se kupci sami odlučuju prema svojim mogućnostima i potrebama.

Kako kažu, kod ugovora o zakupu zakupac ima rok od 7 dana od potpisivanja ugovora da ili uplati prvi iznos zakupnine ili da odustane od ugovora bez ikakvih posledica.

Iz "Leomaxa" navode da je upravo takav slučaj na koji ukazuje NOPS, jer je kupac zaključio ugovor 13.11. 2021, a već 16. 11. 2021. posla zahtev za raskid ugovora koji je primljen 19. 11. 2021. i uvažen u celosti a kupcu su vraćena do tada uplaćena sredstva u celosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track