NARODNA BANKA SRBIJE OBJAVILA: Uspešno završena prva revizija aranžmana sa MMF
Foto: Stefan Jokić

snažan oporavak ekonomske aktivnosti

NARODNA BANKA SRBIJE OBJAVILA: Uspešno završena prva revizija aranžmana sa MMF

InfoBiz -

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije uz ocenu da je u toku "snažan oporavak ekonomske aktivnosti, koji je podržan obimnom i pravovremenom reakcijom nosilaca politike i snažnim pretkriznim rastom".

"Po tom osnovu, bruto domaći proizvod Srbije je već u prvom tromesečju 2021. godine nadmašio pretkrizni nivo, a MMF sada projektuje još i veći rast od prethodno projektovanog rasta u 2021. godini i nepromenjen rast u 2022. godini od 4,5 odsto", navela je NBS.

Dodaju da se u izveštaju naglašava značaj koji održavanje stabilnosti deviznog kursa dinara prema evru, i tokom pandemije, ima za očuvanje ukupnog potrošačkog i investicionog poverenja.

Ocenjeno je i da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, da je finansijski sistem Srbije zdrav, o čemu svedoče svi pokazatelji, dok će važna podrška srednjoročnom rastu biti razvoj tržišta kapitala i nastavak dinarizacije.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da je odluka o uspešnom završetku prvog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

Ona je navela da će kumulativno posmatrano, Srbija ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi u pogledu privrednog rasta, da je broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru povećan a uslovi finansiranja privrede, gradjana i države su u odnosu na početak pandemije još povoljniji.

Kako je rekla, za Narodnu banku Srbije prioriteti su bezbedjenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku što bržem rastu privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

"U suočavanju sa izazovima iz medjunarodnog okruženja, Narodna banka Srbije nastavlja pažljivo da odmerava donošenje svake odluke, a fleksibilnost našeg monetarnog okvira, koju smo sami kreirali, omogućava nam da reagujemo u najkraćem roku ako bi uslovi to zahtevali", ocenila je Tabaković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track