MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE: Elektro-energetski sistem stabilizovan, rudari zaslužni, odgovornost za krizu na upravi EPS
Foto: Shutterstock

Svi kapaciteti u termoelektranama u Srbiji su na mreži

MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE: Elektro-energetski sistem stabilizovan, rudari zaslužni, odgovornost za krizu na upravi EPS

InfoBiz -

BEOGRAD - Svi kapaciteti u termoelektranama u Srbiji su na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije, a elektroenergetski sistem se stabilizuje i imamo dovoljno toplotne i električne energije, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

"Ne možemo reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu", kazala je ona za TV Prva, prenelo je ministarstvo.

Atanacković je zahvalila rudarima koji rade u teškim uslovima, navodeći da su najzaslužniji za to što Srbija ima dovoljno električne energije, ocenivši da oni nisu odgovorni za krizu, kao i da je odgovornost na upravi Elektroprivrede Srbije (EPS).

Podsetila je i da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadžmenta EPS-a dobijali pismene i usmene izveštaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema.

"Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loše upravlja, da planiranje nije adekvatno, da nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato što uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato što nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, došli smo u ovu situaciju", izjavila je Atanacković.

Ponovila da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420 evra, a početkom godine bio je 50 evra.

"Ugalj koji koristimo je najlošijeg kvaliteta, to je lignit najniže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji. Ukoliko u našem energetskom miksu imamo sve izvore, onda ćemo lako prevazići sve buduće energetske krize, a svakako da moramo da mislimo i na naredne generacije", rekla je ona.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track