ČADEŽ: Pred srpskom privredom je godina velikih šansi
Foto: Privredna komora Srbije

privredna komora srbije

ČADEŽ: Pred srpskom privredom je godina velikih šansi

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da će 2022. biti godina velikih šansi za srpsku ekonomiju i za ekonomiju regiona, koje se otvaraju realizacijom inicijative Otvoreni Balkan i rastom interesovanja evropskih kompanija da investiraju i angažuju srpske kompanije za dobavljače.

On je, u intervju za "Preduzetnik", istakao da je 2021. godina "potvrdila sposobnost srpske privrede da raste i razvija se uprkos pandemiji" i dodao da će ovogodišnji izvozni učinak biti bolji i od ostvarenog u pretkriznoj, 2019. godini, objavila je PKS.

"Naredna godina je godina novih prilika za dalji rast. Najbolje ćemo ih iskoristiti tako što ćemo nastaviti da radimo zajedno, da potpisano i dogovoreno sprovedemo na terenu, da našim kompanijama obezbedimo veće tržište, uklonimo preostale barijere za medjusobnu trgovinu, pojednostavimo procedure, smanjimo troškove", rekao je Čadež.

Istakao je da je najbitnije da rezultati koje je privreda Srbije postigla prošle i ove godine, nisu samo trenutni uzlet.

"Izgledi srpske ekonomije, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i privrednom rastu, i prema domaćim i procenama medjunarodnih institucija, dobri su i na duže staze", kazao je Čadež.

Čadež je ukazao da malim i srednjim preduzećima, koja još nemaju dovoljno kapaciteta za izlazak na velika i razvijena tržišta, najveće prilike donosi upravo zajedničko tržište i olakšanje trgovine u regionu.

"Najbolji put za njihov izlazak u svet je umrežavanje sa regionalnim kompanijama, radi objedinjavanja ponude, i uključivanje u medjunarodne lance dobavljača, u čemu im maksimalno pomažemo", rekao je Čadež.

On je dodao da podršku PKS kompanije članice imaju i u jačanju svojih kapaciteta – da se što bolje informišu o zahtevima i očekivanjima stranih kompanija, usvajaju medjunarodne standarde, nabave zahtevanu opremu, poboljšaju kvalitet procesa i proizvoda, povećaju obim proizvodnje, obuče ljude i digitalno transformišu svoje poslovanje.

Da bi se privredi olakšalo finansiranje tekućeg poslovanja i investicija u proširenje i modernizaciju proizvodnje, prema rečima Čadeža, potrebno je nastaviti sa garantnim šemama za povoljnije kreditiranje, preispitati instrumente obezbedjenja koji predstavljaju nepremostivu prepreku za manje kompanije i nastaviti sa rasterećenjem privrede.

"Uveren sam da će se sa nastavkom privrednog rasta otvoriti prostor za značajnije smanjenje poreza i doprinosa na zarade, u meri u kojoj to ne ugrožava budžetsku stabilnost, smanjenje poreza na dobit sa 15 odsto na deset odsto i ponovno uvodjenje poreskog kredita", rekao je Čadež.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track