Najnovije vesti

40 KVADRATA I ZA 10.000 €! Ove kuće su sve traženije, kupci imaju izbor tri tipa gradnje, a cena je i više nego povoljna
Foto: Profimedia

popularnije nego ikada

40 KVADRATA I ZA 10.000 €! Ove kuće su sve traženije, kupci imaju izbor tri tipa gradnje, a cena je i više nego povoljna

Biznis
10:41h

Vikendice i kuće za odmor postale su popularnije nego ikada. Korona kriza, "lokdaun" i želja građana da pobegnu, podigle su im tražnju na rekordne nivoe, a montažne kuće su zbog cene i brzine gradnje dospele u ozbiljan fokus.

Proleće je srce sezone za ovu vrstu biznisa, koji bi sudeći po prošlogodišnjem trendu, sada mogao samo dodatno da procveta

Cena? Prava sitnica

Računica pokazuje da je montažnu kućicu za odmor moguće dobiti i za desetak hiljada evra. Nekih 40 kvadrata po najnižoj ceni moguće je pazariti po toj ceni.

montažna kuća, 0182592682
foto: Profimedia

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više, u zavisnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.

Takođe, na cenu utiče i energetska klasa kuće.

Brzina izgradnje

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata.

Većina proizvođača tvrdi da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana. Mimo te brzine, činjenica da je kuća prefabrifikovana drastično uprošćuje čitav proces izgradnje.

Dobra izolacija

Najveći broj montažnih kuća se pravi od drveta i drvne građe. Sa spoljne strane se oblaže sa OSB pločama, a iznutra se postavlja mineralna vuna preko koje ide prvo folija pa gipsane ploče. Krov je ili od crepa ili od lima i to je tvrde građevinci dobra izolacija.

montažna kuća
foto: Foto: YT printscreen

Nemali broj proizvođača montažne kuće pravi i od armiranog betona. Preko panela od armiranog betona postavlja se dodatan termoizolacioni sloj uglavnom od stiropora.

Za razliku od kupovine vikendice, kupovinom montažne kuće dobijamo i izvesnu slobodu izbora. Dobar deo proizvođača montažnih kuća vam nudi potpunu slobodu u dizajnu kuće, tako da za istu količinu novca kojom bi platili već gotovu vikendicu dobijate baš ono što vi želite.

Energetska efikasnost je jedna od najvećih prednosti montažnih kuća. Ljudi koji se odluče na potez izgradnje montažne kuće, pred sobom imaju izbor više različitih načina termičke izolacije.

Prema grubim procenama one su, zbog materijala od kojih su sagrađene, oko 10 odsto efikasnije u očuvanju unutrašnje temperature kuće. Neke od kuća koje su dostupne u Srbiji imaju provodljivost toplote od max 0,15W/m2K. Poređenja radi, građevinski matrijali spadaju u termoizolacione ako im je provodljivost oko 0,3W/m2K.

U 2020. prodato je 1.443 objekata, u poređenju sa 884 tokom 2019. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini i to na Fruškoj gori - 882, dok je u ostatku zemlje ukupno prometovan 561 objekat. Još bolji trend je zabeležen godinu dana kasnije.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Bonus video:

CENE VIKENDICA SKOČILE ZA 100 ODSTO!
01:50

CENE VIKENDICA SKOČILE ZA 100 ODSTO!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja