STIŽU PARE! OGLASIO SE PIO FOND: Evo kada penzionerima leže 20.000 dinara, isplata jednokratno
Foto: Shutterstock

državna pomoć

STIŽU PARE! OGLASIO SE PIO FOND: Evo kada penzionerima leže 20.000 dinara, isplata jednokratno

InfoBiz -

Isplata novčane pomoći od 20.000 dinara počeće 10. februara ove godine za sve korisnike kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja zaključno sa 31. januarom 2022. godine bez obzira na datum donošenja rešenja, saopštio je danas Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Isplata pomoći korisnicima koji su pravo ostvarili zaključno sa 31. januarom ove godine a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, biće izvršena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija - navode iz PIO Fonda.

Korisnici koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Zaključkom Vlade, kao i prilikom ranijih isplata novčane pomoći, neće morati da se prijavljuju, već će im novac automatski biti isplaćen.

- U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 20. januara 2022. godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izvršiće isplatu novčane pomoći u iznosu od 20.000 dinara svim korisnicima penzija, ali i korisnicima prava na privremenu naknadu − invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

N spisku su i invalidna deca - korisnic privremene naknade kod Fonda - naveli su u PIO fondu.

Najstariji u Srbiji već su dobili i povećanje penzija i to 5,9 odsto. To u suštini znači da će prosečna penzija, koja je u decembru prošle godine bila 29.400 dinara, od januara ove godine biti uvećana za 1.700 dinara na 31.100 dinara.

Naravno, oni sa većim penzijama će proći bolje, ali kako je najveći procenat penzionera koji imaju mesečna primanja između 15.000 i 20.000 dinara (oko 17 odsto), imaće više u novčaniku između 900 i 1.200 dinara.

Penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti prvi će dobiti uvećanu januarsku penziju, a isplata će početi u sredu, 2. februara.

U sredu će početi isplata i onima koji primanja dobijaju preko tekućih računa i korisnicima kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima.

penzioneri, isplata
foto: Shutterstcok

Sledeći na redu za isplatu su vojni i poljoprivredni penzioneri koji penzije dobijaju preko tekućih računa. Njima će primanja početi da pristižu 5. februara, a penzionerima ovih kategorija kojima penzije stižu na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima, dva dana kasnije, dakle 7. februara. Kao i obično, penzije će poslednji dobiti penzioneri iz kategorije zaposlenih.

Oni koji penzije dobijaju preko tekućih računa, penzije će dobiti 9. februara, a ostali dan kasnije.

Veće i plate

Oni koji su zaposleni u javnom sektoru već su počeli da rade za veće plate koje su im povećane od janauara ove godine. To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice, ali te povišice neće biti iste za sve.

Više povišice dobiće zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci. Njima sleduju plate veće za oko 8 odsto, dok će ostali moći da očekuju platu veću za procentni bod manje tj. 7 odsto.

Na primer, zaposleni u zdravstvu koji zarađuju 60.000 dinara naredne godine će imati platu veću za 4.800 dinara. Zaposleni u socijalnim službama koji imaju mesečna primanja 50.000 dinara, od ove godine će imati platu veću za 4.000 dinara.

Zaposlenima, na primer u prosveti, koji imaju primanja oko 60.000 dinara, uvećanje plate za 7 odsto znači platu veću za 4.200 dinara.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Bonus video:

01:19

KURIR ANKETA: Da li su penzioneri zadovoljni pomoći od 20.000 dinara?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track