MINISTAR NEDIMOVIĆ: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, evo šta ćemo im sve izvoziti
Foto: Ana Paunković

Ministarstvo poljoprivrede

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, evo šta ćemo im sve izvoziti

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora iz Kine i Egipta koja se bave preradom kukuruza.

"Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije - goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode", kazao je Nedimović za RTS.

Krava, Krave
foto: Shutterstock

Podsetio je da su potpisani i sporazumi sa Indonezijom.

"Oni (tržište) otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta", rekao je on.

Nedimović je istakao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora - jednim iz Egipta i jednim iz Kine."I jedan i drugi se bave prepardom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da preradjuju oko pola miliona tona kukuruza", naveo je on, ali nije iznosio više detalja.

Dodao je i da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije.

jabuke
foto: Profimedia

Nedimović je kazao i da su za poljoprivrednike obezbedjene dovoljne količine veštačkog djubriva iz uvoza i da će ga biti za sve radove u ratarstvu.

"Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih djubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvodjači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture", precizirao je on i dodao da je bezbedjeno i seme za setvu.

Naglasio je i da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i preradjivačke kapacitete.

meso
foto: Shutterstock

"Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. febraura kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće", naveo je Nedimović.

Najavio je i da u martu počinje isplata ukupno 55 miliona evra kao podsticaj 12.000 dinara po hektaru svim poljoprivrednim proizvodjačima.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track