AKO OVO ZNATE DA RADITE PLATA JE I DO 180.000 DINARA: Beogradski restorani nude odličnu zaradu, potražnja za ovim poslom sve veća
Foto: Shutterstock

zanat koji se isplati

AKO OVO ZNATE DA RADITE PLATA JE I DO 180.000 DINARA: Beogradski restorani nude odličnu zaradu, potražnja za ovim poslom sve veća

InfoBiz -

Suši ima tradiciju dugu hiljadama godina, i nije ga nimalo jednostavno spremiti. Ko ume - sledi mu "nagrada", i to pozamašna.

Koliko je danas značajno imati dobrog suši majstora u timu, znaju i prestonički restorani, i to ne samo oni usmereni na kuhinju iz Azije i Japana, već i na internacionalne specijalitete.

Oglasi za posao u kojima se traže suši majstori neprestano rastu, a u ovom momentu, jedan lanac restorana traži čak osam stručnjaka. Potrebno je da dobro poznajete japansku kuhinju barem dve godine, da ste pedantni i posvećeni, a zarada ide od 120.000 do čak 180.000 dinara.

Takođe, jedan domaći poslodavac garantuje plaćene obuke, stabilan posao i stalno napredovanje, a ugovor o radu je na puno radno vreme.

Suši se, inače, nekada spremao tako što se riba uvije u pirinač i onda se ostavljala da fermentiše, čime se produžavao njen rok trajanja. Ipak, takav način spremanja zahteva mnogo više više vremena, a suši koji danas znamo - postao je neka vrsta japanske brze hrane.

U Japanu, postoji izraz Itamae, koji se bukvalno odnosi na "umetnika u kuhinji". Majstor za suši nije samo kuvar, ponekad je potrebna decenija da bi stekao status "uvaženog" u svom poslu. Zanimljivo je da je prosečno trajanje obuke za Itamaea - oko deset godina.

Posao s hranom ne može da omane

U poslednje vreme, biti kuvar je vrlo unosno zanimanje. I u našem komšiluku traže ove eksperte, takođe za dobru platu, koja čak prelazi 2.500 evra u Dubrovniku.

Da je biznis sa hranom generalno uvek dobra, isplativa ideja, potvrđuje i podatak da su dostavljači hrane i radnici za pultom u lokalima brze hrane - takođe korektno plaćeni, u odnosu na prosek u Srbiji.

Naime, dostavljačima koji mogu da koriste službeno vozilo za posao, nudi se plata od 60.000 do 80.000 dinara, dok pomoćni kuvari u lokalima koji prodaju brzu italijansku hranu, poput paste, mesečno mogu da zarade oko 530 evra.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track