KEŠ KREDIT MOŽETE DA DOBIJETE I AKO NEMATE STALAN POSAO: Banke sada počinju da praktikuju i ovo, rok otplate 2 godine
Foto: Shutterstock

pilot projekat

KEŠ KREDIT MOŽETE DA DOBIJETE I AKO NEMATE STALAN POSAO: Banke sada počinju da praktikuju i ovo, rok otplate 2 godine

InfoBiz -

Keš krediti u Srbiji nesumnjivo su oborili rekord u prošloj godini, a po svemu sudeći mogli bi i narednom periodu. Za 12 meseci u prošloj godini odobreno ih je oko 58 milijardi dinara, ali to nije i jedini podatak koji govori o rapidnom rastu.

Danas, naime, keš krediti kod građana čine čak 61 odsto ukupnih zajmova i ukupno su teški 625 milijardi dinara!

Nedavno samo imali primer banke u kojoj nude kredit sa gotovo nultom kamatom, tačnije 0,01 odsto. Sada je druga banka koja posluje u Srbiji otišla korak dalje, te je u ponudu uvrstila kredite za građane koji nemaju stalan posao, što je inače jedan od ključnih uslova i da bi dobili keš zajam.

- Banka je je počela da odobrava kredite građanima koji su radno angažovani po ugovorima na određeno vreme, povremenim i privremenim poslovima, ugovorima o delu i sličnim poslovima. Radi se o pilot projektu u okviru kojeg se odobravaju gotovinski krediti u iznosu od 90 hiljada dinara sa rokom otplate od dve godine - navode u banci.

Mnogima ovakva politika ekonomski posmatrano nije jasna, ali je jasno da banka ima preciznu strategiju zašto se i odlučila na ovakav potez.

- Banka će verovatno dobro procenjivati svakog potencijalnog klijenta i u razgovoru sa njim sagledavati potencijalni rizik. Rizik je nesumnjivo veći nego kada imate klijenta sa stalnim zaposlenjem i redovnom zaradom - kaže sagovornik Blic biznisa upućen u ovu problematiku i podseća da je stalno zaposlenje i izvod o zaradi tokom prethodnih 6 meseci u skoro svima bankama u Srbiji, i prvi ključni korak na putu ka kreditu.

Kamate na keš kredite inače nikada nisu bile niže. Prosečno se kreću oko 8 odsto, mada ima banka koje su spremne da idu i daleko ispod toga, a kada su u pitanju manji iznosi i kraći rok otplate.

Ukoliko bi se išlo na kredit sa dužim rokom otplate, primer govori sledeće.

Za pozajmicu od 5.000 evra koju će klijent vratiti tokom 5 godina , i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 106 evra, a ukupan iznos koji bi vratio je 6.300 evra.

Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track