SVI ŽELE OVAJ POSAO U SRBIJI Konkuriše ih po 2.000 ali ne zbog plate! Njima su dogodovštine svakog dana a objave na Instagramu HIT
Foto: Carina Srbije

raste i zarada

SVI ŽELE OVAJ POSAO U SRBIJI Konkuriše ih po 2.000 ali ne zbog plate! Njima su dogodovštine svakog dana a objave na Instagramu HIT

InfoBiz -

Uprava carine je i prošle godine napunila dosta državnog budžeta, a njeni prihodi su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, ali i uz pomoć carinskih službenika. Evo kako je to danas biti carinik u Srbiji.

Carinici su u ovu godinu ušli sa većim platama, a prosečna isplaćena zarada u Upravi carina za decembar 2021. godine iznosila je 61.635 dinara.

Razlog što je to tako je činjenica da od oko 2.700 zaposlenih, gotovo polovina radi u operativi i administraciji sa srednjom stručnom spremom čija prosečna zarada iznosi 46.918 dinara, otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa.

Skok zarada ovog meseca

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, predviđeno je povećanje zarada od januara 2022. godine za 7 odsto, pa se prva isplata uvećane zarade očekuje u februaru ove godine, odnosno ovog meseca.

- O tome da se stvari kreću na bolje govori i podatak da je tokom 2021. godine 1.449 carinskih službenika nagrađeno napredovanjem u viši platni razred, čime su obuhvaćeni svi službenici koji su za to ispunili uslove iz člana 16. Zakona o platama državnih službenika i nameštenika - kažu u Upravi carine.

Na osnovu broja prijavljenih kandidata na raspisanim konkursima Uprave carina vidi se da zarada ne mora uvek biti odlučujući faktor pri odabiru budućeg zanimanja.

- Naime, na dva konkursa raspisana tokom 2021. godine za prijem 86 službenika, prijavilo se više od 2.000 kandidata - otkrivaju sagovornici.

Pritom je, tokom prethodne godine, elektronskim putem više od 200 građana tražilo informaciju o zaposlenju u Upravi carina, uz dostavljanje motivacionog pisma i radne biografije, što takođe govori o velikoj zainteresovanosti za rad u carinskoj službi.

Carinicima nekada nije lako, putnici se na različite načine dovijaju da preko granice prenesu ono što žele, a švercuje se od deviza, zlata, pa sve do zaštićenih vrsta ptica.

Zbog toga je i Instagram profil Uprave carine, jedan od najzanimljivijih profila.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track