MINISTAR NEDIMOVIĆ: Traži se odobrenje za kredit od 400 miliona evra za izgradnju Moravskog koridora, na deonici Pojate - Preljina
Foto: Kurir Televizija

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Traži se odobrenje za kredit od 400 miliona evra za izgradnju Moravskog koridora, na deonici Pojate - Preljina

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se najveći deo novih kredita čije bi uzimanje poslanici trebalo da potvrde, odnosi na infrastrukturne radove u okviru programa "Srbija 20-25", pre svega za izgradnju puteva i rešavanje ekoloških problema.Kako se ministar izrazio, posle realizacije novih kredita Srbija neće izgedati isto i biće to zemlja "sa gomilom rešenih problema" pre svega kada je reč o komunalnom otpadu.

Ministar je pozvao poslanike da podrže Sporazum o osnivanju međunarodne investicione banke, čime Srbija postaje članica te finansijske institucije.

Prema Nedimovićevim rečima, članstvo je još jedan dokaz da Srbija postaje jedan od ključnih partnera u finansijskim institucijama zahvaljujući dobrom finansijskom stanju.

Nedimović je rekao da se traži odobrenje za kredit od 400 miliona evra za izgradnju Moravskog koridora, na deonici Pojate - Preljina.

"Ukupni Moravski koridor je dužine 112 kilometara. Ne treba da pričam o značaju ovog koridora koji povezuje autoputeve beograd- Niš i Miloš Veliki. Najveća koncentracija stanovništva je baš na trasi izgradnje Moravskog koridora" rekao je ministar i dodao da je u budžetu za 2022. godinu čak 7,3 odsto predvidjeno za infrastrukturu.

On je predstavio i krediti za prvu fazu projakta prikupljanja otpadnih voda u Beogradu, od 203.775.000 evra i istakao da to ima veliki značaj za gradjane, da će se graditi u dve faze i biće 97 hektara postrojenja.

Nedimović je posebnu pažnju posvetio zajmu koji se tiče pojačanja kapaciteta za navodnjavanje jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj Gori, jer je u tom kraju, kaže "toliko modernih plantaža jabuka, borovnica, vinograda" i sve je veća potreba za vodom.

Iz kredita bi trebalo da se grade i četiri nova regionalna centra za upravljanje čvrstim otpadom, a realizacija prvog dela prjekta očekuje se do kraja 2027. godine.

Kredit o širokopojasnoj infrastrukturi u ruralnim predelima odnosi se na uvodjenje boljeg interneta, a biće omogućen za 1200 škola u selima.

Ministar je pozvao poslanike da podrže i ugovor o zajmu od kineske banke za izgradnju pruge Novi Sad - Ruma. Istakao je da 85 procenata finansiranja ovog projekta ide iz tog kredita, a da će ukupni troškovi biti 608.384. 610 dolara. Poslanici će danas objedinjeno razmotriti jedanaest tačaka dnevnog reda, a glasanje o ovim i setu izbornih zakona očekuje se sutra.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track