ŠOK-FOTKA IZ SAMOPOSLUGE, MINISTAR MEĐU RAFOVIMA: Nosi korpu i razgleda! Evo šta je kupio i čime je platio (FOTO)
Foto: AP/Ilustracija

na zadatku

ŠOK-FOTKA IZ SAMOPOSLUGE, MINISTAR MEĐU RAFOVIMA: Nosi korpu i razgleda! Evo šta je kupio i čime je platio (FOTO)

InfoBiz -

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je 1. novembra prošle godine i traje do 30. aprila 2022. godine i produženja roka neće biti

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas supermarket u Novom Beogradu, koji je prešao na novi model fiskalizacije, obavio simboličnu kupovinu kako bi se uverio u funkcionisanje sistema, i tom prilikom pozvao sve obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model.

Ministar Mali je sa generalnim direktorom kompanije „Delez Srbija“ Jan-Vilem Dokhejrom zalepio nalepnicu „I ja sam e-fiskalizovan“ na ulazna vrata objekta.

On je zahvalio rukovodstvu „Deleza“ na ažurnosti i odgovornosti i ukazao da će od 1. maja svi koji su obveznici fiskalizacije morati da rade u novom sistemu.

Ministar je precizirao da je u novom sistemu više od 15.000 maloprodajnih objekata i da taj broj raste iz dana u dan.

Ministar Mali je rekao da je više od 130.000 obveznika do sada prijavilo lokacije za novi sistem fiskalizacije, uz ocenu da sada sve ide po planu.

On je apelovao na sve obveznike da ne čekaju poslednji trenutak za prijavu, naglasivši da sigurno neće biti moguće da se u svim maloprodajnim objektima koji to nisu učinili, poslednjeg dana instalira novi sistem.

Ministar je podsetio da je, u ovom trenutku, u ponudi 240 softverskih i hardverskih rešenja obveznicima fiskalizacije.

Krajnji rok za prelazak na novi sistem fiskalizacije i njegovu punu implementaciju je kraj aprila. Pomeranja tog roka neće biti. Ponovo smo otvorili mogućnost za subvencije za sve koji se nisu prijavili. Oni koji žele da dobiju 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, treba da se prijave do 5. aprila putem portala Poreske uprave, a krajnji rok za uvođenje novog sistema fiskalizacije neće biti promenjen“, naglasio je Mali.

Ministar je istakao da je novi sistem fiskalizacije najvažnije oružje i instrument u borbi protiv sive ekonomije.

On je rekao da je cilj da sistem bude transparentniji, da svako plaća poreze i doprinose, dodavši da građani treba da znaju da se iz tih doprinosa i poreza grade putevi, nabavljamu vakcine, grade bolnice, rastu plate i penzije.

Želimo uređeniju i lepšu Srbiju kroz novi sistem fiskalizacije i to ćemo uspeti da uradimo, poručio je on i dodao da sistem nove e-fiskalizacije funkcioniše bez greške.

Platite, dobijete račun sa QR kodom, koji ukoliko skenirate mobilnim telefonom, odmah dobijate informaciju da li je račun validan ili nije, ukazao je ministar.

Barajevo, samoposluga, supermarket, Siniša Mali
foto: Instagram Printscreen/Siniša Mali

Ministar Mali je izrazio zahvalnost ovoj kompaniji što je prepoznala napore Vlade Srbije u suzbijanju sive ekonomije, napomenuvši da je taj maloprodajni lanac razvio svoj softver za fiskalne uređaje.

Generalni direktor kompanije „Delez Srbija“ Jan-Vilem Dokhejr rekao je da je zahvaljujući novom načinu rada, slanje neophodne dokumentacije i izveštaja Poreskoj upravi efikasnije i u potpunosti digitalizovano. On je istakao da svaki fiskalni račun poseduje QR kod, a oni će na zahtev kupca moći da se izdaju i elektronski, što će smanjiti štampu papira i dugoročno doprineti očuvanju životne sredine. Objekat su obišli i predstavnik Poreske uprave Dragoslav Glišović i drugi predstavnici kompanije „Delez“.

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je 1. novembra prošle godine i traje do 30. aprila 2022. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track