DANAŠNJI KLINCI NEMAJU POJMA ŠTA JE TO KOMISION Svi koji su 80-ih imali para, išli su tamo da pazare! Evo kakva je to radnja FOTO
Foto: Youtube Printscreen

tako smo nekad živeli

DANAŠNJI KLINCI NEMAJU POJMA ŠTA JE TO KOMISION Svi koji su 80-ih imali para, išli su tamo da pazare! Evo kakva je to radnja FOTO

InfoBiz -

BEOGRAD - Fotografija jednog izloga u Bulevaru probudila je nostalgiju i raznežila Beograđane: "Ko nije pazario u Komisionu...

Da biste se obukli od glave do pete, nabavili igračke, satove, kuhinjske sudove ili tehniku danas vam je neophodan internet i kompjuter ili pametni telefon. Par klikova i za nekoliko dana garderoba koja je u svetu trenutni hit ili najnoviji model telefona biće na vašoj adresi za samo nekoliko dana. Ipak, nekad je to izgledalo potpuno drugačije.

Nostalgiju za vremenom kada je jedan od prozora u svet bio popularni "Komision" sa razlogom je probudio jedan nedavno objavljeni tvit, a razneženi korisnici požurili su da ga prokomentarišu i prisete se svog prvog "ulova" u ovim pravim riznicama robe i vremena kada smo svi mirisali na iste parfeme, kupovali "Zipo" upaljače, žurili po svoje "petsto kec" farmerke i "vijetnamke", objavio je Blic.

"Sad si me vratila u prošlost, ja došla iz Nemačke i morala da naučim da sve što ti treba kupuješ samo u jednoj radnji - Komision. I nema tu veći broj ili manji, nego uzmi ili ostavi... joooj meni je to bilo potpuno neshvatljivo", "E koliko sam prodao 501 i pumparica (farmerke) ako se ko seća ?! Moj omiljeni komision je bio kod Londona. Donosilo se iz Trsta! Da! Parfema, još mirišem na njih. Lepo vreme i priča", "Između ostalog i prvi kompjuteri", započeli su tviteraši.

Prostor iza neuglednih izloga nudio je robu, što bi naš narod rekao, "od igle do lokomotive" i tih osamdesetih bio je jedini tržni centar za koji se znalo, gde se rado kupovalo, čak i dolazilo iz provincije i drugih gradova.

Bulevar kralja Aleksandra
foto: Youtube Printscreen

"Prvi vokmen, sat sa lancom i prvi zip su bili kupljeni u komsionu .. Da i sintisajzer. Ako neko ne zna šta je vokmen, srednja škola je na drugom tvitu", "E tu sam davne 1995. za neke smešne pare kao danas 300 dinara kupila najlepšu letnju haljinu na svetu. Zaustavljale me koleginice na fakultetu i žene u autobusu da me pitaju gde sam je kupila baš sam je juče izvukla iz vakum kese, tražila mi moja "mala", sada je ona nosi", "Cigaret žvake, još imam taj žvakasti miris vanile u nosu", "Pop 84 farmerke i prvi vokmen u komisionu u Bežanijskoj u Zemunu", "K'o Ali babina pećina. Od kad smo kupili u njemu 1984. Telefunkenov kasetofon moj život više nije bio isti", nizali su se komentari.

U "Komisionu" su se kupovale i venčanice i svadbeni pokloni, prve konzole, kompjuteri i garderoba...

"Kad se samo setim. Riznica", "Veoma dobro se sećam, kupovao sam farmerice...",

"Kad se mi iz provincije zaletimo, pa nam sve treba", "Komodor 64", "Ja kupio prvu vijetnamku", "Al' sve što si mogao da zamisliš", "Kupio prvi Zipo upaljač", "80 te, plakali za Zapadnim vrednostima, evo nam Zapada..."...

Bulevar kralja Aleksandra
foto: Youtube Printscreen

"Pola Trsta", "Širok asortiman šaniranih artikala iz renomiranih evropskih robnih kuća", "Prve starke kupio tu, zelene sa belim đonom", "Eh, to je bio šoping", "Kad dođe leto, stave crno platno preko celog izloga kao zaštitu od sunca. Podvučeš se pod prorez na platnu kao starinski fotograf", "Sve se moglo naći, stara dobra vremena", pamte tviteraši mesta kojih više nema, a koja su svedočila o "onom boljem" vremenu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track