OVAKO MORA DA IZGLEDA SVAKI RAČUN POSLE 1. MAJA! Ako na kraju fiskalnog isečka nema KLJUČNOG DETALJA trgovac ne radi po zakonu
Foto: Shutterstock

poreska uprava

OVAKO MORA DA IZGLEDA SVAKI RAČUN POSLE 1. MAJA! Ako na kraju fiskalnog isečka nema KLJUČNOG DETALJA trgovac ne radi po zakonu

InfoBiz -

Još nedelju dana imaju svi obveznici fiskalizacije da pređu na model e-fiskalizacije, a Poreska uprava taj posao radi i danas i u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Po Zakonu o fiskalizaciji rok za e-fiskalizaciju ističe 30. aprila.

Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja u fiskalizaciji.

- Potrebno je da počev od 1. maja obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Obveznici fiskalizacije, podsetimo, imaju obavezu da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

fiskalni račun, fiskalizacija
foto: Printscreen

- Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kad je spreman za efiskalizaciju odnosno kad zna koji fiskalni uređaj će koristiti - ističe Ministarstvo.

Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave nalazi se spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

- Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika od kojih je preuzeto njih 173.438 - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo obveznike koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave.

Poreska uprava radiće i u ponedeljak od 7.30 do 18 sati.

Do sada po novom sistemu primalo se prosečno dnevno više od tri miliona računa sa QR kodovima, a rekord je bio 21. april kad je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

- Ukoliko ste obveznik fiskalizacije potrebno je da u najkraćem roku ispunite svoju zakonsku obavezu - poručilo je Ministarstvo finansija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track