NAJJEFTINIJI AUTOMOBILI NA SAJMU 15.000 EVRA, A NAJSKUPLJI PREKO 180.000: Srbija će imati lanac u proizvodnji električnih VOZILA
Foto: Nenad Kostić

sajam automobila

NAJJEFTINIJI AUTOMOBILI NA SAJMU 15.000 EVRA, A NAJSKUPLJI PREKO 180.000: Srbija će imati lanac u proizvodnji električnih VOZILA

InfoBiz -

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korone pod kupolama Beogradskog sajma predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otvorio Sajam automobila pod nazivom "DDOR Eco BG Car Show 07", koji će trajati do 15. maja.

Sajam, Sajam Automobila, Sajam Automobila 2022, automobili, Hostese
foto: Nenad Kostić

Automobili, motocikli i kompletna prateća auto-industrija vratili su se na sajam, a predsednik je na otvaranju rekao da veruje da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila, kao i da je uveren da predstoji svetla budućnost auto-industrije u našoj zemlji.

Sajam, Sajam Automobila, Sajam Automobila 2022, automobili, Hostese
foto: Nenad Kostić

Još više poslova

- Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na Sajam automobila i motocikala, budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze. U hali Beogradskog sajma predstaviće se 200 izlagača sa 140 modela, od kojih su mnogi na hibridni pogon, što je važno za našu planetu kako bismo je što zeleniju i zdraviju ostavili svojim pokolenjima. Među modelima je i 25 čisto električnih vozila, što jasno govori o smeru i tendenciji u auto-industriji - rekao je predsednik, podsetivši da će kompanija "Stelantis" u Kragujevcu proizvoditi najmoderniji električni gradski automobil.

1 / 7 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Sve o Sajmu automobila

  • Traje od 12. do 15. maja
  • 400 dinara je cena pojedinačne ulaznice
  • 300 dinara po osobi je cena grupnih ulaznica
  • 200 dinara košta ulaznica za đake i studente
  • Porodična ulaznica košta 700 dinara
  • Parking za automobile se naplaćuje 150 dinara po satu
  • Kupcima novih automobila na sajmu biće potrebna registracija vozila

- Oni će proširiti svoj portfolio u našoj zemlji. Radi se o tehnološki najnaprednijim električnim vozilima. Uveren sam da je budućnost naše auto-industrije svetla. Verujem da ćemo ceo lanac u proizvodnji električnih automobila napraviti u našoj zemlji. Kroz automobilsku industriju obezbeđujemo još veći broj poslova, više mesta za zaposlenje i rast bruto domaćeg proizvoda.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Zoran Lukšić

Novine na sajmu - ekološki napredna vozila

Zoran Lukšić, koordinator sajmova automobila, kaže za Kurir da su tema ovogodišnjeg sajma ekološki napredna vozila te i da je na toj platformi izgrađen novi koncept i format ovogodišnjeg sajma.

- Prodaja automobila ove godine nije primarni aspekt, već je cilj da se prikažu najnoviji modeli i ekološki napredna vozila. U Hali 1 je ukupno 50 premijera i 140 modela, a od toga je 27 na električni pogon. Ostali su modifikovani i predstavljaju hibridna vozila. U maju smo organizovali ovaj sajam jer da kojim slučajem nismo uspeli, javnost ne bi mogla da vidi ove modele, a njihova prodaja tek predstoji.

Zoran Lukšić
foto: Foto Kurir

Cena automobila je porasla, ali i dalje se kod nekih izlagača na sajmu mogu naći najjeftiniji modeli, dok su najskuplji među premijernim brendovima. Ljubitelji motocikala u Hali 4 mogu videti izložene skutere, kvadove, kao i bogat izbor električnih bicikala i skutera i moto-opreme.

U Hali 3 je najveća izložba oldtajmera organizovana u našoj zemlji. Izloženo je stotinak automobila koji su tematski podeljeni. U halama 1A, 3 i 3A posetiocima sajma biće predstavljena kompletna prateća auto-industrija, u koju spadaju rezervni delovi, garažno-servisna oprema...

Pregovaramo sa dva globalna proizvođača automobila da otvore fabriku u Srbiji. Ako uspemo da dovedemo bar jednog, to će biti najveća promena u istoriji Srbije koja će promeniti sliku zemlje - najavio je Vučić i ukazao na važnost električnih vozila u svetlu brige za okolinu i istakao da je važno i da ljudi koji ta vozila kupuju dobiju i olakšice.

Novi modeli u budućnosti

Nakon obraćanja predsednik je krenuo u obilazak sajma i tom prilikom razgovarao sa izlagačima.

BROJKE

  • 28 automobilskih brendova
  • 50 premijera
  • 210 automobilskih izlagača
  • 48 novih modela

- U Srbiji niču fabrike vodećih imena iz auto-industrije. Svaki sledeći sajam će biti bogatiji za modele proizvedene u Srbiji. Sve se zasniva na trudu i neizmernom broju pokušaja. Moramo da napravimo infrastrukturu za električne automobile kako bismo bili konkurentni. Moramo mnogo da radimo i mnogo toga ćemo promeniti u narednom periodu - poručio je Vučić.

DDOR osiguranje, Frančesko Maši, Sajam Automobila
foto: Promo

Ponuda

Najjeftiniji 15.000, najskuplji 183.765 evra

Sudeći prema rečima izlagača na Sajmu automobila, najjeftiniji automobili koštaju oko 16.000 evra dok je najskuplji na ovoj listi jedini koji nije električni - nova generacija modela "rendž rovera" i cena mu je 183.765 evra.

Već prvog dana sajma veliki broj posetilaca i ljubitelja automobila došao je da pogleda izložene modele, a kako su svi željni novina u automobilskoj industriji, gotovo da nema posetioca koji nije bio oduševljen ekološkim vozilima na električni pogon i hibridnim vozilima, koja su ekološki unapređena i ne zagađuju okolinu.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track