NOVA CENA ŠEĆERA VAŽI OD SUTRA! Ova mera države Srbije stupa na snagu
Foto: Shutterstock

Vlada će iz robnih rezervi sutra odobriti i 260 tona šećera

NOVA CENA ŠEĆERA VAŽI OD SUTRA! Ova mera države Srbije stupa na snagu

InfoBiz -

BEOGRAD - Od sutra će trgovci šećer u Srbiji prodavati po novoj ceni.

Kilogram će koštati 89 dinara, bilo da se radi o malim ili velikim pakovanjima, saznaje Blic u Nemanjinoj 11. Prema novim informacijama, Vlada će iz Robnih rezervi sutra odobriti i 260 tona šećera, što će stabilizovati ponudu na tržištu i zaustaviti veštački izazvane nestašice.

Ove mere nastale su nakon što je prethodnih dana u većini prodavnica šećer bilo skoro nemoguće naći u pakovanju od kilogram. Situacija nije bila mnogo bolja ni za veća pakovanja jer se šećer u tom slučaju po kilogramu prodavao od 140 pa čak do 190 dinara. Cena za pakovanje od kilogram pritom je bila ograničena od strane Vlade na nivou od 83 dinara do 90.

Očekuje se da kilogram maksimalno košta 89 dinara

Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da donese odluku o maloprodajnoj ceni šećera, a očekuje se da kilogram maksimalno košta 89 dinara, bez obzira na veličinu pakovanja, saznaje Beta u Vladi Srbije.

Nestašica šećera od pre dva dana izazvana je, kako su ocenili u Vladi Srbije, poremećajem tražnje koja je bila povećana zbog sezone voća i spravljanja sokova velikih industrijskih potrošača. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Novom Sadu da će danas biti distribuirano 260 tona šećera, kako bi se "zaustavio pokušaj kalkulantskog poskupljenja te namirnice". U jednoj kompaniji, koja uzgaja repu, ocenili su da je realna cena kilograma šećara 110 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Zbog svih tih problema šećer je juče bila jedna od važnijih tema u Nemanjinoj 11. Zbog toga su definisane i nove mere koje će Vlada sutra i odobriti.

- Nove mere će praktično onemogućiti sadašnji scenario da šećer u džakovima košta i do 190 dinara po kilogramu, a da šećera u pakovanju od kilogram, čija je cena bila ograničena do 90 dinara, nije bilo na rafovima zbog nakupaca - kaže sagovornik iz Nemanjine 11.

šećer
foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je juče o situaciji sa šećerom u Srbiji i rekao da sa ovom namirnicom ima problema sa trgovinama.

- Mi smo zaštitili cenu šećera od kilogram. Onda dođu vlasnici destilerija, pčelari koji kupe na po kilogram jer je tako jeftinije, što bi kupovali džak od 50 kila kada je cena viša. Mi šećera imamo i sve će biti u redu. Sada ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer i intervenisati sa dodatnom količinom šećera i sve će biti u redu. U uslovima društvenih mreža i želja da vam neko pokaže kako nečega nema, morate u hodu da rešavate problem. Sa hranom nemamo problema - naveo je Vučić juče.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track