KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Stručnjak savetuje kako da uštedite na jednostavan način
Foto: Shutterstock

koji aparat u domaćinstvu troši najviše struje

KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Stručnjak savetuje kako da uštedite na jednostavan način

InfoBiz -

Zbog energetske krize, nemačke vlasti su savetovale građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji.

Vlada Grčke razmatra povratak rada na daljinu, a Italijani čekaju uputstva za ograničavanje upotrebe klima uređaja i osvetljenja u javnim zgradama.

Idu kilovati, okreće se brojčanik na satu Dušana Simića u naselju "Partizan" na Adi Ciganliji. Frižider, bojler, kuva se i kafa, kaže, a generalno nam se ne da. Moramo da palimo klimu, kao nikad u maju, kaže Javorka Stanić. Radojka Lek kaže da zimi zbog peći na struju račun je i do 9.000, leti oko hiljadu i po.

Studije pokazuju da i ne znamo koji aparat u kući najviše troši. Pa kad hoćemo da štedimo redovno gasimo sijalice, TV, radio, jer to najčešće i uključujemo. Veliki potrošači su bojler, klima, rerna, ringla, pegla.

"Ja sam siguran da svi koriste peglu na jedan identičan način, okrenu termostat na maksimum, krene para da izlazi, a lepo piše kojom temperaturom se pegla vuna, kojom pamuk", rekao je Andrej Čoha, predavač u školi "Nikola Tesla".

pegla
foto: Profimedia

Čoha kaže da mlade elektrotehničare podseća i na energetsku efikasnost.

"Kad pečete, retko otvarajte rernu, lonac birajte prema širini ringle, kafu uvek kuvajte na maloj ringli. Otapajte zamrzivač i frižider redovno, jer uhvaćeni led povećava potrošnju. Bojler je nedovršena priča. Generalno, ako ste sami ili vas je dvoje palite ga po potrebi noću. Ako ste brojna porodica neka je stalno uključen, pogotovo ako je protočni za toplu vodu u kuhinji. I obavezno smanjite termostat sa fabričkih 80 i više stepeni, na 55, 60. Uštedećete struju a i manje je kamenca na grejaču, što ga dodatno troši. Klima ne sme biti stvar komfora. Smanjite je na termostatatu za nekoliko stepeni u odnosu na spoljnu. To je dobro za zdravlje i... Umesto da smo išli na 21 stepen, otišli smo na 23, za samo dva stepena razlike može da uštedi za 15 odsto energije", napominje Čoha.

Jedno je štednja struje, od štednje novca, što se postiže korišćenjem jeftinije struje.

"Sada domaćice mogu da programiraju svoju vešmašinu ili mašinu za pranje sudova da puste u jedan ili dva sata noću, da se opere, čime drastično štedimo novac", istakao je Čoha.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track