U AUSTRIJI I NEMAČKOJ SVE POSKUPLJUJE, CENE NIKADA BRŽE NISU RASLE: Inflacija obara rekorde, plate sve manje, ali BIĆE JOŠ GORE!
Foto: Shutterstock

kriza

U AUSTRIJI I NEMAČKOJ SVE POSKUPLJUJE, CENE NIKADA BRŽE NISU RASLE: Inflacija obara rekorde, plate sve manje, ali BIĆE JOŠ GORE!

InfoBiz -

Nikad veća poskupljenja u toku su u Austriji i Nemačkoj, koje su inače poznate kao najjeftinije države u celoj Evropi kada je reč o maloprodaji. Inflacija na nivou EU skočila je ovog meseca na 8,1 odsto, a po poskupljenjima prednjače Austrija i Nemačka.

Inflacija u zemljama EU iz meseca u mesec ubrzava i dostiže rekordne nivoe.

Trenutna inflacija u Nmečkoj najveća je od sedamdesetih godina prošlog veka, a majski rast potrošačkih cena nadmašio je sve procene ekonomista, koji su očekivali rast do najviše 7,7 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u maju porasla na 7,9 odsto što je najviši nivo u poslednjih 50 godina, prema zvaničnoj proceni Saveznog zavoda za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, međugodišnja inflacija skočila je sa 7,4 odsto u aprilu, dok su cene energenata za 38,3 odsto više nego u maju prošle godine, a cene hrane za 11,1 odsto.

0507256104, Austrija, Beč
foto: Guo Chen / Avalon / Profimedia

Ovo je najveća stopa inflacije od zime 1973-1974, kada je naftna kriza podstakla povećanje cena.

S druge strane, u odvojenom izveštaju u ponedeljak, kancelarija je saopštila da su zarade ljudi u Nemačkoj pale za 1,8 odsto u realnom iznosu u prvom kvartalu ove godine u poređenju sa godinom pre.

U komentarima neposredno pre objavljivanja najnovijeg podatka o inflaciji, ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da “glavni prioritet mora biti borba protiv inflacije”, ali da ta borba ne sme da dovede do ekonomske krize.

Udar i na Austriju

Inflacija je u Austriji i u maju nastavila je da raste i dostigla je, prema prvoj proceni Statističkog zavoda, stopu od osam odsto.

U aprilu inflacija bila je na 7,2 odsto.

Direktor Statističkog zavoda Tobias Tomas ukazao je da je ovo najviša stopa inflacije još od septembra 1975. godine.

Uzrok za značajan rast inflacije je drastično povećanje cena energenata.

Sledi novi talas poskupljenja

Eksperti ukazuju da će na leto uslediti novi talas poskupljenja u Austriji. Ekonomski institut Wifo revidirao je svoju prognozu godišnje inflacije u Austriji sa 5,8 na 6,5 odsto. Jedna studija "Alijanc trejda" pokazuje da će cena namirnica uskoro porasti za još 10 odsto.

Zbog smanjenja otpremanja brodova u najvećoj morskoj luci Šangaju došlo je već do osetnog kašnjenja isporuka električnih uređaja, konfekcije i građevinskog materijala. I ova činjenica utiče na poskupljenje tih proizvoda, ukazuju eksperti.

Ugostitelji u Austriji već su digli cene za oko 10 odsto, jer su suočeni sa rastom cene energenata za 30 procenata, pa razmišljaju novo poskupljenje za 10 odsto. Kada je reč o mleku, sirovo mleko je poskupelo za 30 odsto, te će to poskupljenje biti "prosleđeno" na kupce.

Građani sada od vlade traže mere kako bi ih rasteretili. Tako 61 odsto želi smanjenje PDV-a na sve namirnice, 45 odsto želi jednokratnu pomoć svim domaćinstvima u visini od 1.500 evra.

Pored toga 38 odsto podržalo bi raniju primenu poreske reforme, ali 37 odsto želi i odlaganje uvođenje CO2 poreza, koji bi trebalo da se primenjuje od jula. Takođe 34 odsto smatra da bi povećanje penzija trebalo sprovesti već od 1.jula, a ne kasnije, kao što je planirano.

(Kurir.rs, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track