SKUPIM TREŠNJAMA DOŠAO KRAJ Na tezge konačno stižu i domaći crveni plodovi KUPCI VIŠE NEĆE MERITI U GRAM (FOTO)
Foto: RINA

dobar rod

SKUPIM TREŠNJAMA DOŠAO KRAJ Na tezge konačno stižu i domaći crveni plodovi KUPCI VIŠE NEĆE MERITI U GRAM (FOTO)

InfoBiz -

Кad su se pre oko mesec dana na pijacama pojavile prve trešnje, mnogim kupcima nije bilo do kupovine jer je cena po kilogramu bila paprena, a mnogi su se zagrcnuli dok su ovo voće kupovali praktično na komad.

Tome je sada konačno došao kraj jer su već na tezge stigli sočni domaći plodovi, čija je cena dosta niža i ne morate da merite u gram koliko ćete kupiti. Dejan Protić iz Lapova, iako je mlad, već devet godina bavi se voćarstvom, a na površini od 6,5 hektara posadio je 9.200 stabala trešanja sedam različitih sorti. Od toga nekih 600 sadnica je burlat, koju još nazivaju i majkom svih trešanja jer prva dolazi na rod, a već je počelo njeno branje.

- Prva trešnja koja je došla na rod pretpela je dosta mraza, ali ipak je uspela da iznese potreban kvalitet za evropsko tržište, što znači da je njen prečnik od 26-28 milimetara i ona spada u prvu klasu - kaže Dejan.

1 / 4 Foto: RINA

Dodaje da se u proizvodnju svake godine ulaže dosta novca, ali da je ova sezona preopterećena poskupljenjem repro materijala i do 40 odsto, skokom dnevnica za berače pa je krajnja računica voćara jako mala kad se saberu sva ulaganja i naposletku dobit, jer je otkupna cena ranih sorti ostala ista.

- Кad nakupci dođu kod nas u naše trešnjare, oni tu trešnju plate oko 150 dinara za jedan kilogram, zbog toga dok stigne do krajnjeg kupca, ona iznosi oko 350, gde je zarada otkupljivača preko 100 danara. Tu su proizvođači u nezgodnoj poziciji, jer svu potrebnu infrastrukturu, prihranu, đubrivo i sveukupnu logistiku snose oni, a otkupljivači trljaju ruke gotovom zaradom. Sa tim nemamo problem neka zarade, ali bi bilo dobro kad bi se naša otkupna cena bar malo povećala i uzela u obzir sva ulaganja - rekao je ovaj mladi voćar iz Lapova.

Ono što ga bez obzira na sve raduje, jeste da je njegov rod odličnog kvaliteta i stoga nema problem sa plasmanom na tržište. Protekle dve godine trešnju izvozi na pijace u Crnoj Gori, a kako kaže i ove sezone će nastaviti tu saradnju, gde ponekad cena po kilogramu dostiže i 11 evra ako je kupujete baš na plaži.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track