Slovenija pred bankrotom

Novi obrt krize

Slovenija pred bankrotom

InfoBiz -
Iako je vlada u Ljubljani u više navrata tvrdila da može sama da reši probleme, slovenački premijer Janez Janša priznao je suprotno, pošto su bonitetne agencije snizile kreditni rejting njegove zemlje

LJUBLJANA/ZAGREB - Evropljani mogu samo da se nadaju da ce pronaci dobitnu kombinaciju da sprece preterano gomilanje dugova i da ce Evropska centralna banka ublažiti monetarnu politiku u dovoljnoj meri da prezadužene clanice evrozone stanu na noge, piše danas slovenacki dnevnik "Delo".

Sloveniji, ako ne uspe da proda državne obveznice, preti bankrot, što bi predstavljalo novu veliku pretnju po opstanak evrozone, navodi se u jutrošnjem elektronskom izdanju hrvatskog Jutarnjeg lista.

Iako je vlada u Ljubljani u više navrata tvrdila da može sama da reši probleme, slovenački premijer Janez Janša priznao je suprotno, nakon što su bonitetne agencije snizile kreditni rejting njegove zemlje, a vrednost bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu pala za 3,2 odsto.

Slovenija bi pre kraja godine mogla da emituje obveznice na američkom tržištu, izjavio je juce ministar finansija te zemlje Janez Šušteršic, nakon sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhelom Gurijom na marginama strateškog foruma u Bledu.

Suočena sa neodrživim kamatnim stopama kod kuce, Slovenija bi mogla da se okrene američkom tržištu i izdavanju dolarskih obveznica, rekao je Šušteršic.

"Sredinom sledeće godine moramo odjednom da platimo dve milijarde evra dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mere", prenose nemački mediji reči slovenačkog premijera.

Države koje su, kao Slovenija, mnogo grešile u prošlosti, mogu samo da pokušaju da pokušaju da obezbede bolju kombinaciju realnosti i budućnosti, dok posmatraju dramu oko krize u evrozoni, navodi Delo.

Problemi u evropskoj monetarnoj uniji dokaz su da rešavanje krize u praksi može da bude dosta složeno, budući da postoji niz metoda koje mogu da se upotrebe, kao i brojni faktori koji utiču na tok krize, zaključuje list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track