KOLIKO BISTE NOVCA DOBILI AKO BISTE SAD PRODALI SVOJE BESPLATNE AKCIJE: Da uzmete pare treba vam samo važeća lična karta
Foto: Shutterstock

KOLIKO BISTE NOVCA DOBILI AKO BISTE SAD PRODALI SVOJE BESPLATNE AKCIJE: Da uzmete pare treba vam samo važeća lična karta

InfoBiz -

Besplatne akcije velikih kompanija ima oko dva miliona građana Srbije. Oni koji ih do sada nisu prodavali u ovom trenutku imaju pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma "Nikola Tesla", 31 deonicu kompanije "Telekom" i sedam akcija Akcionarskog fonda.

Na berzi jedna akcija NIS-a trenutno vredi oko 590 dinara, a aerodroma 1.530 dinara. Akcijama Telekoma i Akcionarskog fonda zasad se ne može trgovati na berzi.

Ivan Bojičić iz Banke Poštanska štedionica kaže da je 2008. pravo na besplatne akcije ostvarilo 4,8 miliona građana, a naknadno prijavljivanje nije moguće. Dosad je akcije NIS-a i aerodroma prodalo 2,8 miliona građana, dok akcijama Telekoma i Akcionarskog fonda ne može da se trguje na berzi. Njih i dalje poseduju svih 4,8 miliona građana.

Prema poslednjim podacima na berzi, kada biste sada prodali svoje akcije NIS-a i aerodroma, dobili biste 4.500 dinara. To se vrši na šalterima pošta.

Kada je reč o dividendama, odnosno novcu koji se može dobiti po osnovu akcija, on iznosi oko 5.000 dinara. Ako se neko ne seća koji je račun prijavljen za isplatu dividende, može tu informaciju dobiti na šalteru Poštanske štedionice.

Ako je nekome otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, on taj novac može podići i u toj banci, ali i na šalteru pošte, a potrebna je samo važeća lična karta.

Prilikom ostavinske rasprave, potrebno je dati i podatak o akcijama. To može biti potvrda koju je Agencija za privatizaciju prosledila svim građanima, Ministarstvo privrede može izdati duplikat, a i notari mogu da se obrate Poštanskoj štedionici službenim putem i banka će im u tom slučaju dati sve podatke.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track