50 KVADRATA LUX STANA NA MORU 70.000 €: Jeftinije nego kod nas! Srbi sa Grčke prešli na OVU ZEMLJU, sad tamo PAZARE NEKRETNINE
Foto: Shutterstock

Srbi sve češći kupci: Kako do stana u Alanji

50 KVADRATA LUX STANA NA MORU 70.000 €: Jeftinije nego kod nas! Srbi sa Grčke prešli na OVU ZEMLJU, sad tamo PAZARE NEKRETNINE

InfoBiz -

Najveći broj trenutno oglašenih stanova i apartmana se kreće u cenovnom rangu između 60.000 i 80.000 evra

BEOGRAD - Već nekoliko godina među našim sugrađanima primetan je trend kupovine nekretnina na moru i omiljenim turističkim destinacijama, a u poslednje vreme kupovina stanova, apartmana i vila u Turskoj je postala posebno aktuelna.

Ako pogledamo ponudu i cene nekretnina na turskoj obali Sredozemnog mora, postaje vrlo očigledno i jasno zašto.

Dok na primer u Beogradu za 70.000 evra možete da kupite polunameštenu garsonjeru, i teško da će te istu naći na nekoj atraktivnoj lokaciji, u Turskoj, u Alanji, za isti novac možete da kupite kompletno, i u većini slučajeva luksuzno, namešten stan površine od 50 kvadrata na oko 300 metara od mora.

Turska, plaža, turska plaža
foto: Shutterstock

- Trenutno za nekih 55.000 evra možete naći sasvim pristojan stan sa pratećim objektima blizu plaže, sa jednom spavaćom sobom, čak i nameštaen. Ima i jeftinijih stanova, ali su to zgrade dalje od mora i starije, bez ikakvih pratećih objekata.

Za stanove sa dve ili više soba je potrebno izdvojiti 70.000 evra i više. Kuće i vile u zavisnosti da li su nove ili polovne se kreću od 120.000 evra do pola miliona i više, rekli su za Blic Biznis iz jedne agencije za preprodaju nekrentina u Turskoj.

Najjeftinij stan koji JE oglašen za prodaju na obalama turske je u Alanji tj. Avsalaru. Mala garsonjera površine 36 kvadrata, na oko kilometar od mora, koja je kao i gotovo sve ostale nekretnine koje turci nude na prodaju kompletno i luksuzno opremljena, trenutno se prodaje za 46.000 evra.

Najveći broj trenutno oglašenih stanova i apartmana se kreće u cenovnom rangu između 60.000 i 80.000 evra.

more, plaža, letovanje
foto: Shutterstock

Na oko 850 metara od mora, u naselju Dermitaš, na prodaju su oglašeni jednosobni stanovi površine 50 kvadrata po ceni od 68.000 evra. Potrebno je istaći da se radi o stanovima koji se nalaze u savremeno opremljenim kompleksima koji su opremljeni privantim bazenom, malim spa centrom, garažom, sportskim terenima, 24-oro časovnim obezbeđenjem.

Kako se u Turskoj nekretnina ne određuje po kvadratnom metru, već prema položaju zgrade, spratnosti i opremljenosti, za 100.000 i više evra, koliko koštaju mali stanovi na atraktivnim lokacijama u Beogradu, u Alanji za taj novac mogu da se kupe ozbiljno velike i luksuzno opremljeni stanovi i apartmani.

Na primer, trosoban penthaus dupleks površine 140 kvadrata, na samoj obali mora u Alanji, po ceni od 174.000 evra. Pored svih maloprenavedenih premiJum sadržaja, ovaj stambeni kompleks ima i bioskop.

Istanbul
foto: Shutterstock

Kako do nekretnine u Turskoj?

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj, a za početak je potreban samo pasoš.

Što se dodatnih troškova tiče, tu su troškovi ekspertize, izrade vlasničkog lista, upotrebne dozvole za stan, godišnji porez, troškovi priključka na vodu i struju, kao i troškovi održavanja.

Procena stana tj. ekspertiza koštaju u proseku od oko 167 evra do oko 240 evra, izrada vlasničkog lista iznosi 4 odsto od procenjene vrednosti stana, a troškovi upotrebne dozvole iznose od 700 do 2.000 evra. Troškovi priključka na vodu i struju su oko 600 evra. Kod pojedinih građevinskih firmi ovi troškovi su uključeni u cenu stana.

Žarko Obradović, Letovanje, Turska, Kemer
foto: Shutterstock

Godišnji porez iznosi oko 0,3 odsto od ukupne procenjene vrednosti stana. Što se tiče mesečnog održavanja zgrada ono zavisi od "pratećih objekata u kompleksu". Oni maksimalno moogu iznositi od 50 do 60 evra.

Strancima je u novembru 2021. godine prodato 7.363 kuća i stanova, najviše u jednom mesecu od 2013. godine otkako se prikupljaju takvi mesečni podaci. Ubedljivo najveći broj stranih kupaca bili su državljani Irana, a slede Iračani i Rusi, prenosi Bankar. me.

Najpopularnije destinacije u kojima su stranci kupovali kuće bili su Istanbul sa 2.922 prodatih nekretnina, zatim letovalište Antalija na jugu zemlje i glavni grad Ankara.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track