Najnovije vesti

NOVA PRAVILA ZA PLAĆANJE ČEKOVIMA Pogledajte DETALJNO objašnjenje kako će izgledati kupovina na rate POTPUNA PROMENA!
Foto: Profimedia

plaćanje čekovima

NOVA PRAVILA ZA PLAĆANJE ČEKOVIMA Pogledajte DETALJNO objašnjenje kako će izgledati kupovina na rate POTPUNA PROMENA!

Biznis
13:43h

Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun, a u nastavku možete pročitati i detaljno objašnjenje

Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansije, kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate.

U Biltenu je naveden i primer koji vam prenosimo u celosti:

- Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine, piše u Biltenu.

Kamate, Kazne, ček, čekovi, Pokriće
foto: Shutterstock

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima.

Takođe, u novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa tj. mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

Isto tako, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se
07:34

ČEKOVI, DOZVOLJENI MINUS, RATE I KREDITI: Iz Efektive savetuju kako je najpametnije zadužiti se

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track