ONI U SRBIJI ZARAĐUJU I DO 8.500€ MESEČNO Nemamo dovoljno programera: Iskusniji imaju nerealne zahteve za poslodavce! UOBRAZILI SE
Foto: Shutterstock

najtraženija profesija

ONI U SRBIJI ZARAĐUJU I DO 8.500€ MESEČNO Nemamo dovoljno programera: Iskusniji imaju nerealne zahteve za poslodavce! UOBRAZILI SE

InfoBiz -

IT profesija jedna je od najtraženijih, ali i najpopularnijih profesija, kako u Srbiji tako i u svetu. Plate IT stručnjaka oduvek su važile za dobre, a o tome nam svedoče i najnoviji podaci. Kada se podvuče crta, prema podacima iz 2021. godine, prosečna plata u IT sektoru u Srbiji bila je veća od 1.500. evra, dok najveća plata, za senior softvera developera, iznosila čak 8.500 evra.

MUKE PROGRAMERSKE: Evo šta se krije iza NAJVEĆIH PLATA u Srbiji

Tokom ove godine postoji mogućnost rasta plata u ovom sektoru. Smatra se da bi plate 2022. godine u Srbiji mogle da zabeleže rast i do 30 odsto.

Manjak programera

Da manjkamo sa programerima priča za Blic Biznis sagovornik upućen u prilike na IT tržištu koji se bavi autsorsingom timova i hedhantingom pojedinaca.

kompjuter, oči, izolacija, rad od kuće
foto: Shutterstock

On kaže da su najbolji pokazatelj problema oglasi.

- Pogledajte samo oglase za posao za programere. Ako uporedimo oglase od pre par godina, sasvim je jasno da tržištu fali kadrova. Ranije je na primer, u svakom oglasu bilo istaknuto da se traži 5 godina iskustva sa poznavanjem određene tehnologije, što je samo po sebi jako teško jer se uglavnom radi o tehnologijama koje postoje do 10 godina. Sada, u oglasima se smanjila potrebna godina iskustva, spustilo se sve na 2 do 3 godine, ističe on.

Sagovornik kaže da je postalo pravi izazov pronaći osobu sa dovoljno iskustva, a da je rada da promeni radno mesto.

- Zahtevi programera su veći nego ranije. Dok se pre par godina gledala zarada, sada idu u više detalja. Da li imam jeftinije ili skuplje privatno zdravstveno osiguranje? Da li je i zubar u to uključen? Da li dobijam člansku kartu za teretanu? Da li imamo sobu za igranje video igrica u firmi? Da li mogu da radim odakle ja hoću? - nabraja sagovornik.

On kaže da iako su neki od ovih zahteva potpuno na mestu, malo su se programeri i ubezobrazili.

- Desila mi se situacija da je dečko odbio ponudu zato što mu kompanija, pa samim tim i ja kog su uposlili da im pronađem programera, ne obezbeđujemo redovno plaćen ručak u restoranu nadomak kompanije, dodaje sagovornik čudeći se jer kako kaže sa platom koja mu je ponuđena (koju sagovornik nije hteo da istakne), ako bi uštedeo mogao bi za godinu dve da kupi taj isti restoran.

Koliko zarađuju programeri?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine je prosečna bruto plata bila 258.655 dinara (par centi više od 2.196 evra), dok je prosečna plata bez poreza i doprinosa prošle godine bila 189.852 dinara (nešto više od 1.612 evra).

Ipak radi se o prosečnim zaradama, te one mogu biti i drastično više, što će trenutni manjak sigurno dodatno podići.

Prema analizama oglasnih portala za zapošljavanje IT kadrova, praktikanti na domaćem IT tržištu mogu da zarade od 130 do 500 evra mesečno.

Junior programeri zarađuju u proseku 750 evra, ali kako je na jednom portalu istaknuto minimalna prijavljena zarada je bila oko 200 evra, dok je najveća prijavljena da je plaćen junior programer čak 4.100 evra. Medior programeri sa druge strane prema podacima tog portala u proseku mesečno primaju 1.195 evra neto, dok je maksimalna prijavljena plata 5.000 evra.

Senior programeri, tj. oni sa najviše iskustva u proseku zarađuju iznad generalnog proseka za industriju, oko 1.821 evro, ali im plate prema analizama mogu ići i do 8.500 evra.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track