MILENA BI DA KUPI VEĆI STAN, IMA MUŽA I DVOJE DECE: A sad je prvi put išla na turu razgledanja, evo šta je to! Ima i posluženje
Foto: EPA / Stephanie Lecocq, Marina Lopičić, Shutterstock

NOVO U BEOGRADU: Kupovina stana po meri, šta to znači u praksi

MILENA BI DA KUPI VEĆI STAN, IMA MUŽA I DVOJE DECE: A sad je prvi put išla na turu razgledanja, evo šta je to! Ima i posluženje

InfoBiz -

Prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu je oko 2.200 evra. U odnosu na 2019. čak 400 evra više

BEOGRAD - Kupovina stana po meri, novina koju su investitori i banke odnedavno uveli u praksu. To zapravo podrazumeva da se organizuju ture zainteresovanih kupaca koji obilaze novoizgrađene komplekse.

Posluženje je gratis, ljubaznost i predusretljivost na visini zadatka, a prva iskustva pokazuju da se sve to isplati.

"Sad je pravo vreme za kupovinu stana što se mene tiče, a pošto imam dvoje dece i porodicu trebalo je proširiti prostor za život", rekla je kupac stana Milena Nikolić.

Zgrade, Izgradnja, Gradilište, Zgrada
foto: Shutterstock

Više od stotinu potencijalnih kupaca obišlo je stambene komplekse - Novi Dorćol, Voždove kapije, Vrtovi Ceraka, Ceptera i Minel na Novom Beogradu. Prodato je nekoliko, najviše na Novom Dorćolu, objavio je RTS.

"Nekoliko stanova je u proceduri i bilo je preko 50 ljudi ovde", rekao je investitor Novog Dorćola Jelena Tomovićem, konsultant prodaje.

Novi običaj, organizovani obilazak novoizgrađenih stambenih naselja pokazao se kao uspešan potez. Mnogo je zainteresovanih koji bi da baš ovako pronađu stan po svojoj meri.

Zgrade, Izgradnja, Gradilište, Zgrada
foto: Shutterstock

"Na događaju je na nekim lokacijama bilo i više od 70 ljudi, a ono što je važno je da je zaključeno osam ugovora, tj. prodato osam stanova", napomenuo je Miro Filipović, organizator događaja.

Za stanove u naselju Voždove kapije zainteresovano je sedam kupaca. Uglavnom su to porodice.

"Ali podjednako je na tržištu aktuelna i investiciona kupovina, tj. kupovina jednosobnih i dvosobnih stanova kako bi se kasnije izdavali, što je danas sigurna investicija", napomenuo je investor Voždove kapije.

"Činjenica je da su sada cene novogradnje otišle visoko i da je značajno skuplje, ali i cena starogradnje sada prati tu cenu novogradnje", napomenula je Mina Kalezić, posetilac.

Koliko će vas koštati stan

Primera radi, ako je kamatna stopa 2,8 odsto, a nekretnina košta 50.000 evra, za kredit na 25 godina mesečna rata će biti oko 185 evra. Ako nekretnina košta 75.000 evra, za kredit na 25 godina, mesečna rata će biti oko 290 evra, a ako nekretnina košta 100.000 evra za kredit na 25 godina mesečna rata je oko 370 evra.

Prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu je oko 2.200 evra. U odnosu na 2019. - 400 evra više. U centru grada i do 5.000 evra, tvrde stručnjaci. Trenutno, prosečna kamata za stambeni kredit je 2,8 odsto. To znači da će, ako neko kupi stan koji košta 75.000 evra, mesečna rata stambenog kredita na 25 godina biti 290 evra.

"I dalje smatramo da su stambeni krediti povoljni, naravno da postoji rizik rasta kamatne stope zbog svetskih ekonomskih razloga. Ja se nadam da skok euribora koji je referenta za cenu kredita, pored marže banke neće biti veliki i da neće uticati mnogo", napomenuo je Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Evropska Centralna banka je najavila da će u julu i septembru povećati referentnu kamatnu stopu. Ako se to dogodi, krediti bi mogli da poskupe od 2.000 do 4.000 dinara mesečno, zavisno od cene stana, smatraju stručnjaci.

"Mislim da smo se sad zaustavili na tim visokim cenama, da nema trenda rasta, ali da je to još uvek za mnoge ljude nedostižno", rekla je Katarina Lazarević iz Agencije za nekretnine.

Poskupeo je i građevinski materijal. U regionu su cene slične. Iz Agencije za nekretnine procenjuju da, uprkos povećanju kamata na kredite, cene nekretnina, barem u ovoj godini, sigurno neće biti niže.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track