SASTANAK ČADEŽA I ABAZOVIĆA: Region želi napred (FOTO)
Foto: BETA/Amir Hamzagić

privredna komora srbije

SASTANAK ČADEŽA I ABAZOVIĆA: Region želi napred (FOTO)

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas posle sastanka sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom da misli da se pitanje inicijative "Otvoreni Balkan" u toj zemlji nije tretiralo na način kakav zaslužuje, i ocenio da "svi u regionu želimo da krenemo drugačije i napred".

Govoreći o "Otvorenom Balkanu", Abazović je rekao da lično ima "veoma afirmativno" mišljenje o toj inicijativi a da je tretman tog pitanja u Crnog Gori možda posledica "manjka interesovanja ili informacija".

Dritan Abazović, Marko Čadež
foto: BETA/Amir Hamzagić

"A ko ima negativan stav - ne mislim da je to neprijateljski, već da treba u vrlo otvorenoj komunikaciji rešavati dileme koje postoje", rekao je Abazović i naglasio da "svi prepoznajemo potrebu da unapredimo regionalnu saradnju".

"Modaliteti koji nas vode ka tome treba da budu predstavljeni i mislim da posle toga neće biti prepreka da se oni nekako 'materijalizuju' - od toga ne treba praviti dodatnu temu koja stvara razdore u Crnoj Gori, već u demokratskom dijalogu pružiti sve informacije", ocenio je Abazović.

Poručio je da je njegov zaključak posle današnjeg, ali i sastanaka koje je imao u Ohridu i bilateralnih susreta sa premijerima regiona taj da se oseća "jedna energija da svi želimo da krenemo drugačije i napred".

Dritan Abazović, Marko Čadež
foto: BETA/Amir Hamzagić

"Ako svi težimo da budemo deo Evropske unije, onda treba malo unositi i evropskog duha. Razumem da ima mnogo ljudi koji žele da čitav region zadrže u prošlosti, da žele da se sačuva status kvo i ništa ne dešava, i da iz toga crpe političku moć, ali verujem da nove generacije političara to ne žele", naglasio je Abazović .

Posle sastanka sa Čadežom je ukazao na spremnost "da radimo zajedno za dobrobit svih građana u regionu".

"Fokus treba da nam bude na životnom standardu i ekonomskom progresu. Što manje prošlosti, što više budućnosti i verujem da region može da stvori drugačiji imidž od onoga što je do sada bilo", zaključio je Abazović.

Čadež je, osvrćući se na temu "Otvorenog Balkana", naglasio da je to inicijativa poslovnih zajednica "koja je krenula ka politici kako bi unapredili odnose do te mere kako bi dobili bolje uslove poslovanja i bili konkurentniji.

Dritan Abazović, Marko Čadež
foto: BETA/Amir Hamzagić

"To je inicijativa da firma sa Cetinja ili Podgorice ili iz Niša bude konkurentna u jednoj Slovačkoj, pošto danas nismo jer ne možemo da se uasglasimo oko nekih stvari koje nisu političke već ekonomske (prirode)", naveo je Čadež kao primer.

Ocenio je i da bi Crna Gora u "novoj fazi regionalne ekonomske saradnje" mogla, kao zemlja koja je najdalje otišla u evrointegracijama, da ima odlučujuću ulogu i pomogne da sve inicijative koje dolaze kroz "Otvoreni Balkan" budu usaglašene sa evropskim standardima.

Kada je reč o današnjem sastanku, istakao je da je jako važno je da se razgovara i da se bude u stalnoj komunikaciji sa ciljem da se smanje troškovi onih koji posluju i zarađuju novac "jer od toga živimo svi u regionu".

"Crna Gora ima veliki potencijal da postane logistički hab regiona i postoji ogroman interes kompanija proizvođača, domaćih i stranih", koje to vide kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema", ocenio je Čadež.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track