SAD SE I TO ZNA! GDE I OD KOGA JORGOVANKA KUPUJE ZLATO: Sve što proizvedemo, prvo njoj ponudimo! Za 3 godine pazarila skoro 6 tona
Foto: Shutterstock, Beta/Miloš Miškov

po zakonu: GUVERNERKA NARODNE BANKE SRBIJE

SAD SE I TO ZNA! GDE I OD KOGA JORGOVANKA KUPUJE ZLATO: Sve što proizvedemo, prvo njoj ponudimo! Za 3 godine pazarila skoro 6 tona

InfoBiz -

Vodeći smo u regionu po zlatnim rezervama

BEOGRAD - Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, što se dosad nije desilo, Srbija Ziđin Koper mogla bi da traži dozvolu za izvoz, saopšteno je u ovoj kompaniji.

- Za šest meseci ove godine proizvedeno, prodato i NBS je isporučeno čak 852 kilograma zlata SZK. Ziđin Koper je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala pet tona i 742 kilograma zlata! Toliko žutog metala, naime, proizvedeno je u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji koja od 18. decembra 2018, kada je kineski Ziđin zaključio ugovor o strateškom partnerstvu sa Srbijom i preuzeo 63 odsto vlasništva nad nekadašnjim RTB-om Bor, posluje u sastavu Srbija Ziđin Koper.

zlato, Jorgovanka Tabaković
foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Vodeći smo u regionu po zlatnim rezervama

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima Narodne banke Srbije.

- Malo je, međutim, onih koji znaju da je gotovo sva količina "žutog blaga", koja našu zemlju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena u Srbija Ziđin Koper. Ilustracije radi, samo za šest meseci ove godine proizvedeno je, prodato i Narodnoj banci isporučeno čak 852 kilograma zlata - kažu u Ziđinu.

Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato. U trezorima Narodne banke Srbije 2016. godine bilo je 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mesto u svetu.

I tada je bila lider u regionu po količini zlata, samo je danas to vođstvo mnogo ubedljivije. Na drugom mestu na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija sa 3,2 tone i Bosna i Hercegovina koja ima tri tone zlata. Na poslednjem mestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi sto rangiranih zemalja.

Iako se u Boru zlato proizvodi od osnivanja rudnika 1903. godine, zvanična statistika o dobijenoj količini žutog metala vodi se od 1938. godine. Od tada do decembra 2018. u nekadašnjem RTB-u Bor proizvedeno je oko 160 tona zlata.

Evidenciju o proizvodnji zlata su pre 1938. vodili Francuzi, jer je rudnik bio u njihovim rukama. Francuska kompanija je u to vreme slobodno raspolagala plemenitim metalima, ali postoje podaci da je do 1935. godine iz Borskog rudnika izvezeno 16 tona zlata. Stanje je izmenjeno tek 1934. godine Uredbom o nadzoru proizvodnje i upotrebi plemenitih metala zahvaljujući kojoj je pravo otkupa, i to po cenama na Londonskoj berzi, dobila Narodna banka Jugoslavije.

Zlato, zlatna poluga
foto: Shutterstock

Kilogram zlata je 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

Zlato je, po oceni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara, najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim i kokuznim vremenima u čitavom svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track