KADA STAJU POSKUPLJENJA! Kovačević otkriva: Smirivanje inflacije u Srbiji u julu a u zapadnim zemljama tek krajem leta
Foto: Kurir

direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević

KADA STAJU POSKUPLJENJA! Kovačević otkriva: Smirivanje inflacije u Srbiji u julu a u zapadnim zemljama tek krajem leta

InfoBiz -

BEOGRAD - U Srbiji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije, dok se u evropskim zemljama smirivanje očekuje krajem leta, ocenio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je u maju ove godine inflacija prekoračila 10,4 posto, a u junu verovatno otišla i dalje, ali da se u julu može očekivati da se vrati nazad i počne da se smiruje.

Kovačević je rekao da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali je zato preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi.

U SAD je inflacija dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto, naveo je Kovačević i ocenio da se očekuje slična situacija kao u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.

"Na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, zaista kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego - šok, recesioni šok koji će nastupiti", rekao je Miladin Kovačević, navodi Kovačević.

Istakao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da je vraćanje na termoelektrane i fabrike čelika prisutno širom sveta.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track