Najnovije vesti

POZNATI MODNI BREND ODLAZI IZ SRBIJE? Sumnja se da su švercovali kinesku robu i oštetili državu za 6 miliona evra
Ilustracija, Foto: Shutterstock

uprava kompanije sazvala sastanak

POZNATI MODNI BREND ODLAZI IZ SRBIJE? Sumnja se da su švercovali kinesku robu i oštetili državu za 6 miliona evra

Biznis
14:22h

Modni lanac C&A (C&A Moda RS D.o.o. Beograd) navodno se sprema se da ode iz Srbije, nakon što je navodno otkriveno da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra.

- Uprava kompanije je sazvala u ponedeljak popodne sastanak na kom je saopšteno da bi brzo mogla da prestane sa radom - navelo je više neimenovanih sagovornika za Blic.

Saopštenje kompanije

Poznata kompanija je objavila i saopštenje u kom navode da su meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca.

- Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i promenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A. Kompanija C&A Srbija meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014-2021. godine. Zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021, kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije. Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza. Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obradivaće imenovani stečajni upravnik - navodi se u saopštenju kompanije.

Inače, čeka se da se ovim povodom oglase i iz Carine Srbije.

C&A, C and A, C i A
foto: Printscreen/Facebook

Kompanija C&A otvorila je prvu prodavnicu u Srbiji 2012. Posluju u 14 filijala širom Srbije, uglavnom u šoping centrima. U Srbiji su postali popularni zbog nižih cena.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track