Još jedna šansa Komiko oilu
Foto: Sdcafe.rs

Još jedna šansa Komiko oilu

InfoBiz -
Komiko oilu data još jedna šansa da ispuni ugovorom predviđene obaveze i da uplati novac za zakup zemljišta, sa nadom da će nakon toga početi realizacija projekta rafinerije, rekla ministarka energetike Zorana Mihajlović

BEOGRAD- Vlada Srbije i Grad Smederevo daće još mogućnost Komiko oilu da realizije projekat rafinerije nafte u Smederevu, izjavili su danas srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović i smederevska gradonačelnica Jasna Avramović.

Posle sastanka s predstavnicima Smedereva u Vladi Srbije, Mihajovićeva je rekla da je Komiko oilu data još jedna šansa da ispuni ugovorom predviđene obaveze i da uplati novac za zakup zemljišta, sa nadom da će nakon toga početi realizacija projekta rafinerije. Ona je rekla da je interes Vlade Srbije da ima konačnu informaciju o tome da li će projekat rafinerije biti realizovan ili neće, i rekla da očekuje da će odgovor na to pitanje dobiti do kraja ove godine. Javni pravobranilac Smedereva u julu je zatražio raskid ugovora s Komiko oilom za zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije, jer ta američko-holandska kompanija nije u roku upatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara na 99 godina, za izgradnju rafinerije u Smederevu.

Komiko oil je tražio produženje roka za uplatu novca, ističući da je spreman da realizuje taj projekat. Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je rakla da je u dogovoru s ministarkom i s vladom odlučeno da taj grad investoru pruži još jednu sansu, ali je napomenula da o tome mora da odluči Skupština Grada Smedereva. Prema njenim rečima, javni pravobranilac će dalje sprovoditi prceduru po tužbi protiv Komiko oila, a paralelno će gradska skupština raditi svoj posao. "Ako se datumi budu poklopili, biće dobro. Na sudu će možda biti iznet stav skupštine, pa će sud možda i po tome odlučivati", rekla je Avramovićeva i dodala da će sednica skupštine najverovatnije biti održana oko 20. sepotembra.

Ona je podsetila da je realizacija projekta rafinerije zapela jer investitor nije poštovao ugovor i u predviđenom roku nije uplatio zakupninu od 654 miliona dinara za 113 hektara zemlje. "To je bio razlog zašto je javni pravobranilac podneo tužbu", rekla je Avramovićeva. Na pitanje zašto je data nova šansa investitoru iako nije ispunio obaveze, ona je rekla da su Smederevu potrebna nova radna mesta i navela da taj grad ima oko 12.000 nezaposlenih.

"I Gradu Smederevu i Srbiji su potrebni investitori", istakla je gradonačelnica Smedereva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track