KAKO DA UŠTEDITE I UVEK BUDETE U PLUSU? Ovo su 3 jednostavna pravila, ako ih sledite možete uštedeti jednu mesečnu platu
Foto: Shutterstock

KAKO DA UŠTEDITE I UVEK BUDETE U PLUSU? Ovo su 3 jednostavna pravila, ako ih sledite možete uštedeti jednu mesečnu platu

InfoBiz -

Postoji mnogo saveta kako pametno rukovati novcem, investirati, kao i gde uštedeti, a osnova pametnog upravljanja novcem je zapravo izuzetno jednostavna.

Postoje samo tri pravila kojih se morate pridržavati. Sledite ih kako biste smanjili svoje finansijske brige i - povećali svoju uštedu.

Pravilo "10 centi"

Pridržavanje ovog pravila znači da uzimate 10 centi od svakog eura koji zaradite ili dobijete i - sakrijete ga! Sasvim je sve jedno da li ćete ga sakriti na račun kumulativne štednje ili poseban račun kome nemate svakodnevni pristup, u svoju slamaricu ili rupu u dvorištu. Naviknite se da živite od 90 odsto svog prihoda, dok 10 centi svakog eura odlažete. Neki ljudi ovo pravilo zovu "prvo plati sebi". No, kako god da ga zovete, sledite ga i uskoro ćete biti na putu da napravite vrlo prijatan dom.

Možda mislite da vas 10 centi eura neće odvesti daleko? Ali uzmite u obzir ovo: ako se naviknete da živite sa 90 odsto svake plate koju primite, nakon 10 meseci imaćete odloženu celu mesečnu platu! Nije loše, zar ne? A za 10 godina praktično možete uzeti jednu celu godinu dana odmora. O tome šta učiniti s toliko vremena, možemo neki drugi put. Važno je da se naviknete na pridržavanje pravila "10 centi".

Pravilo organizacije

Brzo odgovorite: Koliko novca trenutno imate na vašim računima? Šta je sa štednjom? Koliko dugujete na kreditnoj kartici? Ako to ne znate ili ako Vam treba više od tri minuta da to saznate, znači da se ne pridržavate pravila koje je u suštini veoma lako. Pravilo organizacije znači da treba da imate jasnu sliku o tome šta gde posedujete u svakom trenutku i da često ažurirate podatke.

Postavite sistem za praćenje svih vaših naloga. Možete koristiti neku od brojnih aplikacija, ali i obična sveska može da pomogne. Treba vam par sati da unesete osnovne postavke, ali kada to učinite, redovno održavanje ne bi trebalo traje duže od 20 minuta sedmično.

štednja, novac, kasica prasica
foto: Shutterstock

Razmislite i o tome koliko možete da kupite novcem ušteđenim na naknadama za kašnjenje ili prekoračenje na računu, i svim drugim troškovima nesređenih finansija. Pravilo organizacije će vam pomoći da izbjegnete sve to i još mnogo više.

Pravilo uživanja u čekanju

Mnogi su saglasni da dobre stvari stižu nakon dugog čekanja. Ako stvari želite da imate pre nego što za njih dobijete novac, postali ste plen velike dužničke mašine. Pravilo uživanja u čekanju kaže da ćete platiti – i to poprilično mnogo – da imate stvari sada. Međutim, ako pričekate i istovremeno odvajte novac za kupovinu određenih stvari koje želite, nadmudrili ste "dužničko čudovište". I sve to – bez duga.

Koliko plaćate da stvari dobijete ranije? Pogledajte kamatne za minuse na računu i kreditnoj kartici i shvatićete. Dug nije jeftin. A sada zamislite koliko ste stvari mogli da kupite s tim novcem koji ste tako lako bacili… Kada shvatite koliko je pametnije kupovati stvari kada imate novac pri ruci, zapravo ćete početi da uživate u čekanju.

(Kurir.rs/Bankar.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja