BORANIJA KAO SUVO ZLATO! Kupci u neverici, niko ne pamti ove cene: Za kilogram najprostijeg jela, čak 3 kilograma paradajza
Foto: Stefan Kojić

Skupo

BORANIJA KAO SUVO ZLATO! Kupci u neverici, niko ne pamti ove cene: Za kilogram najprostijeg jela, čak 3 kilograma paradajza

InfoBiz -

Nema domaćice koja će potvrditi da je boranija nekada bila skuplja nego ove godine. Od proleća, kada se na pijačnim tezgama pojavljuje prva boranija iz plastenika pa do ovih dana kilogram ne može da se kupi za manje od 250 dinara koliko košta "šarena" do 300 dinara po kojoj se prodaje "puterica".

- Velika su ulaganja, pa 300 dinara nije mnogo naspram muke i jada. Pet puta sam od proleća sejala da bih nešto malo ubrala i prodala. I svaki put kada posejem nikne samo 30 posto, pa onda nasejavam i sada na njivi imam boraniju koja tek raste i cveta, nešto koja je stigla za berbu i onu koja zri. Ne može da se nabere neka veća količina, a ni kvalitet nije kao kada su uslovi normalni - kaže Dragana Radovanović.

Proizvođači objašnjavaju da su duga suša i nepovoljni vremenski uslovi, kao i najezda insekata u rano proleće uticali da rod bude oskudan pa je po logici tržišnih zakona zbog male ponude porasla prodajna cena. Kao i ostali poljoprivredni proizvodi i boranija je dodatno poskupela zbog visokih cena goriva, đubriva za prihranu i sredstva za zaštitu.

boranija
foto: Profomedia

- Mnogo češće je trebalo da se navodnjava, ali i pored toga, zbog vremenskih prilika rod je znatno manji. Bile su hladne noći pa su otpadali cvetovi i mahune nisu mogle da se zametnu, a onda je stigao talas vrelih dana što boraniji ne odgovara. Kada se u cvatu pojave insekti mora da se tretira insekticidima. Ne može ni bez prihrane, a sve mnogo poskupelo, ne samo gorivo - dodaje Dragana.

Kupci ne veruju da je boranija toliko skupa, pa kupuju manje nego obično.

- Pola kilograma sam kupila, taman koliko je dovoljno za pripremanje jednog obroka, ali i da ne prođe godina bez boranije na trpezi - jada se domaćica pred tezgom.

Jer, da kilogram boranije u jeku sezone košta koliko 3 kilograma paradajza ili 2 kilograma "ajvaruše" paprike ne pamte ni najstarije domaćice.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track