AUU, ŠTA JE SA OVOM CENOM! NAMIRNICA KOJU SVI KORISTIMO POSKUPELA 152,6 ODSTO: Da sve bude još gore, PAO JE I KVALITET proizvoda
Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

NOVE CENE

AUU, ŠTA JE SA OVOM CENOM! NAMIRNICA KOJU SVI KORISTIMO POSKUPELA 152,6 ODSTO: Da sve bude još gore, PAO JE I KVALITET proizvoda

InfoBiz -

Poskupljenje za nevericu - krompir je u Srbiji u junu ove godine bio skuplji 152,6 odsto nego pre godinu dana, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Cena krompira u maloprodaji ide i do čak 120 dinara. A, to je bilo nezamislivo pre godinu ili dve dana.

"Ovakva situacija je pre svega posledica smanjenog roda u julu i avgustu. malo su i smanjene površine za 10 do 15 odsto jer je 2020. godina bila velika hiperprodukcija tako da je i manje krompira zasađeno u odnosu na prethodnu godinu", rekao je za Politiku prof. Zoran Broćić s Poljoprivrednog fakulteta u Beovradu.

Kvalitet domaćeg krompira ove godine nije na zavidnom nivou jer je upravo suša ostavila danak u krupnoći i prinosima, a imamo i oštećenja od štetočina.

"Nažalost, ovaj iz uvoza izgleda lepo i zato je skuplji i to prolazi na tržištu. Cena domaćeg krompira stagnira, a u startu je izgledalo da će još da raste. Neuobičajeno rano je krenuo uvoz, već u septembru je bilo prvih isporuka", naglašava Broćić.

U poljoprivrednoj proizvodnji u odnosu na jun prošle godine pored krompira najviše su poskupeli pšenica (61,9 odsto) i jaja (48,9 odsto).

Proizvodi u oblasti ribarstva skuplji su 74,4 odsto.

Cene svinja i goveda u junu povećane su za nešto više od 40 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je cena mleka povećana za 33,2 odsto.

Prema podacima RZS-a cena voća povećana je 31,8 odsto.

Kurir.rs / Beta / Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track