BESPLATAN VODIČ KORAK-PO-KORAK: Kako trgovati cenom akcija
Foto: Promo

BESPLATAN VODIČ KORAK-PO-KORAK: Kako trgovati cenom akcija

InfoBiz -

Tokom sezone finasijskog izveštavanja najveće svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja. Kompanije objavljuju finansijske izveštaje krajem svakog kvartala, četiri puta godišnje, i rezultati imaju odlučujući uticaj na buduću vrednost akcija.

Kad investitor razmatra finansijske izveštaje kompanija, obično uvek uzuma u obzir uzima tri faktora. To su zarada po akciji (eng. earnings per share, iliti skraćeno EPS), ostvareni prihodi i prognoze analitičara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija na online berzi (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Nije toliko važno razumeti kako se do zarade po akciji, prihoda i prognoza analitičara dolazi, niti znati druge pojedinosti i kako se obračunavaju. Ključna stvar je uporediti (zvanično) objavljene rezultate sa očekivanjima analitičara. Ako su zarada po akciji ili prihodi niži od očekivanja analitičara, akcija kompanije koja je objavila poslovne rezultate verovatno će izgubiti na vrednosti. S druge strane, rezultati bolji od očekivanih mogu da podstaknu rast cene akcije.

Prognoze analitičara o budućem kretanju cene su takođe od velikog značaja. Prognoza se odnosi na poslovni cilj koji kompanija želi da postigne i sugeriše u kojoj meri će biti uspešna u budućnosti. Samim tim, ako neka kompanija objavi neočekivano visoku zaradu po akciji i prihod, ali joj je prognoza pesimistična, cena njene akcije će ipak imati tendenciju da opadne.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvor: Bloomberg

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track