Najnovije vesti

NOVI SKOK CENA GASA: Danas rekordnih 234,50 evra po megavat-satu, a cene do zime mogle bi da skoče za dodatnih 60 odsto
Foto: Shutterstock

energetika

NOVI SKOK CENA GASA: Danas rekordnih 234,50 evra po megavat-satu, a cene do zime mogle bi da skoče za dodatnih 60 odsto

Biznis

Fjučers cena gasa dostigla je danas novi rekord od 234,50 evra po megavat-satu, dok se Evropa priprema za moguće isključenje ruskog gasa, a zemlje se utrkuju da popune podzemna skladišta pre zime, piše Politiko, ukazujući na današnje poruke ruske kompanije Gasprom.

Ruski monopolista za izvoz gasa upozorio je danas da bi „prema konzervativnim procenama“ cene do zime mogle da skoče za dodatnih 60 odsto u odnosu na sadašnji nivo, navodi Politiko.

Evropska komisija želi da se evroblok što je brže moguće otrgne od oslanjanja na ruski gas nakon invazije Moskve na Ukrajinu pre šest meseci.

Politiko prenosi ocene lista Cajz (Zeit) da Rusija, kao dosadašnji dobavljač broj 1, već pada među dobavljačima gasa, ana nemačkom tržištu raste uzvoz iz Norveške.

Istorijski gledano, Norveška je obezbeđivala približno petinu nemačkog uvoza prirodnog gasa, ali ove godine je blizu 30 odsto, bavodi list Cajt.

Međutim,uspon Osla na rang listi ima više veze sa smanjenjem isporuke Moskve nego sa bilo kojim velikim povećanjem norveškog izvoza, a norveški premijer je jasno stavio do znanja da bez novih gasnih projekata neće biti ni dodatnih povećanja.

Norveška je prošlog meseca izvezla 10,2 milijarde kubnih metara gasa na globalnom nivou, što je samo oko šest odsto više nego u julu prošle godine.

Uprkos tom zanemarlvom povećanju, norveški prihodi od izvoza gasa u julu su iznosili 13 milijardi evra,, a to je četiri puta više nego u istom mesecu prošle godine.

Očekuje se da će te cene koje potrajati, jer toplotni talasi povećavaju potražnju za električnom energijom za napajanje klima-uređaja, dok istovremeno opadaju količine struje proizvedene od vetra, hidro i nuklearne energije, što podstiče komunalne kompanije da se okrenu energiji na gas.

Politiko ističe da to istovremeno poskupljuje nastojanja komunalnih preduzeća da popune podzemna skladišta gasa, s obzirom da se te nabavke uglavnom obavljaju u leto kada su cene obično niže.

Uprkos tim problemima, Nemačka je pre roka i napunila je svoje skladište gasa do 77 procenata, a cilj vlasti u Berlinu je da do 1. novembra dostinu kapacitet ood 95 odsto.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja