10:17

ČEKA NAS NEIZVESNA ZIMA: Stanić iz PKS o inflaciji u Srbiji ZBOG OVOGA SU CENE PROIZVODA NEPREDVIDIVE

ekonomija i inflacija u srbiji

ČEKA NAS NEIZVESNA ZIMA: Stanić iz PKS o inflaciji u Srbiji ZBOG OVOGA SU CENE PROIZVODA NEPREDVIDIVE (VIDEO)

InfoBiz -

Narodna banka Srbija objavila je da je inflacija u Srbiji u julu iznosila 12,8 odsto i da će, prema projekcijama, vrhunac dostići u septembru, kada će iznositi 14 odsto. Na nivou godine očekuje se prosečna inflacija između 11 i 11,5 odsto. Kako je rečeno na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, u NBS očekuju da inflacija krene da se smanjuje od oktobra i da uđe u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine.

MMF, delegacija, pregovori, NBS
foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O ovoj temi danas govorio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Centra za analitiku Privredne komore Sbije.

- Vidimo porast cena. Posebno to brine deo stanovništva koji ima skromnije prihode i one grube koje su materijalno ugrožene. Ta inflacija je realativno visoka, ona je na neki način i van kontrole, iz prostog razloga što određene mere koje se primenjuju ne daju rezultat. Svakako da inflacija nije alarmantna - rekao je Stanić za Kurir televiziju i dodao:

Bojan Stanić
foto: Kurir Televizija

- ovo nije inflacija koja je uzrokovana unutrašnjim gaktorima, nego je ona na širem, evropskom, globalnom nivou. Dobro je što postoji širi konsenzus da se ova inflacija što pre obuzda, ukoliko je to moguće. Ne treba očekivati neku hiperinflaciju, kakva je kod nas bila devedesetih godina, ali ovo jeste problem, jer smanjuje kupovnu moć stanovništva. Sve to znači da ulazimo u jednu neizvesnu zimu kada govorimo o situaciji u Evropi, iz jednog prostog razloga što ne znamo kako će se kretati cene energenata.

Više pogledajte u videu ispod:

10:17

ČEKA NAS NEIZVESNA ZIMA: Stanić iz PKS o inflaciji u Srbiji ZBOG OVOGA SU CENE PROIZVODA NEPREDVIDIVE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:13

TANJA OTKRILA KAKO DANAS IZGLEDA ŽIVOT U HOLANDIJI: Zbog rata najveća inflacija u poslednjih 40 godina, a najviše plaši CENA GASA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track