GORIVO NIKAD SKUPLJE, A POTROŠNJA SVE VEĆA! Sutra nove cene dizela i benzina na pumpama, EVO ŠTA NAS ČEKA!
Foto: Zorana Jevtić

Neobičan trend na tržištu

GORIVO NIKAD SKUPLJE, A POTROŠNJA SVE VEĆA! Sutra nove cene dizela i benzina na pumpama, EVO ŠTA NAS ČEKA!

InfoBiz -

Iako su u odnosu na februar benzin i dizel znatno poskupeli, potrošnja goriva u Srbiji je od početka godine povećana za 13 odsto u odnosu na prvu polovinu 2021, izjavio je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Tomislav Mićović
Tomislav Mićovićfoto: Nebojša Mandić

- U Srbiji je potrošnja goriva porasla za 13 odsto. To se delom može objasniti time što su nam se vratili potrošači koji su gorivo kupovali u BiH i Severnoj Makedoniji ili naši transporteri, koji su gorivo kupovali u Mađarskoj, a sada ga kupuju u Srbiji - rekao je on za RTS, ali napomenuo da potrošnja goriva raste i u regionu.

DANAS NOVE CENE

Pojeftinila nafta na berzama

nafta, berza
foto: Shutterstock

Ministarstvo trgovine objaviće u petak do 15 sati nove maksimalne maloprodajne cene dizela i benzina za narednih sedam dana, a do tada će se evrodizel prodavati za najviše 207 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 180 dinara za litar.

Budući da je cena barela nafte tipa "brent", koju prate cene u Srbiji, na svetskim berzama pala sa 98 dolara od prošlog petka 12. avgusta na 95 dolara u četvrtak 18. avgusta, reklo bi se da ima osnova da gorivo danas blago pojeftini.

Podsetimo, u trenutku kad su cene goriva u februaru prvi put "zamrznute", litar benzina je koštao 171, a dizela 179 dinara, dok je barel "brenta" na berzama koštao oko 95 dolara.

To znači da je u odnosu na februar litar benzina u Srbiji sada skuplji za devet dinara, a evrodizela za čak 28 dinara.

On je istakao da je cena naftnih derivata vrlo nestabilna kako na berzi tako i na pumpama u svim zemljama regiona. Upozorio je i da su rizici u snabdevanju tržišta kod veletrgovaca povećani.

- Od nastanka ukrajinske krize ili je problem bio u dostupnosti derivata, ili u cenama, ili je problem sada u nivou Dunava. Ali potrošači to ne vide, jer na kojoj god pumpi u Srbiji da stanete, vi ćete natočiti gorivo - rekao je Mićović.

Napomenuo je da pančevačka rafinerija radi punim kapacitetom, ali i da se deo srpske potrošnje pokriva iz uvoza, koji je sada zbog niskog vodostaja Dunava otežan. Nafta se zato, kako kaže, dovozi i železničkim vagonima, kao i cisternama drumskim putem, ali sve to višestruko uvećava troškove.

Kurir.rs

Bonus video:

02:50

U NEMAČKOJ PUNI RAFOVI, A CENE STANOVA PRESKUPE Novinar Kurir TV otkriva pravo stanje stvari OVAKO SE NEMCI PRIPREMAJU ZA KRIZU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track