KAPITALNI PROJEKAT ZA ENERGETIKU, PRIVREDU I EKOLOGIJU: Izgradnja magistralnog gasovoda treba da se završi u martu naredne godine
Foto: Kurir/Ž.M.

Alekssandrovac–Kopaonik–Raška-Novi Pazar–Tutin

KAPITALNI PROJEKAT ZA ENERGETIKU, PRIVREDU I EKOLOGIJU: Izgradnja magistralnog gasovoda treba da se završi u martu naredne godine

InfoBiz -

Intenzivirani su radovi na izgradnji gasovoda Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin, koji treba da se završi u martu naredne godine.

Prema rečima Ivana Anđelića, načelnika Rasinskog upravnog okruga, gasovod polazi od Aleksandrovca, prolazi kroz Brus, Nacionalni park Kopanik, a zatim Rašku i Novi Pazar i dolazi do Tutina, a dugačak je 116 kilometara.

- Gasovod je stateška investicija i vrlo je važan za Rasinski i Raški okrug, jer će obezbediti sigurno snabdevanje privrede prirodnim gasom i stvoriti mogućnost da domaćinstva pređu na ovaj energent, a važan je za energetsku stabilnost i zaštitu životne sredine, jer smanjuje zagađenja. U uslovima svetske energetske krize obezbeđenje još jednog energenta ima veliki značaj za energetsku bezbednost građana, privrede i države u celini.

Gasovod, Tutin, Aleksandrovac, Kopaonik
foto: Kurir/Ž.M.

Projekat izgradnje razvodnog gasovoda važan je za opštine Rasinskog i Raškog okruga, jer privredi obezbeđuje još jedan energent i omogućava prelazak na gas za oko 30.000 domaćinstava u opštinama kroz koje prolazi. Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je oko šest milijardi dinara, gasovod je dugačak 116 kilometara, a prema planu treba da se završi u martu naredne godine, istakao je Ivan Anđelić.

Za vreme posete ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, 28. februara, na gradilištu ovog gasovoda su bila samo četiri radnika i nijedna mašina, a sada je angažovano 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, i to za godinu i po dana, sada 60 km, a 80 km je još dopremljeno na trasu.

Gasovod ima i veliki energetski, ekonomski i ekološki značaj za Nacionalni park Kopaonik, jer će omogućiti da se na “Krovu Srbije” oko 30 odsto uglja, mazuta i lož ulja zameni prirodnim gasom, a u budućnosti će moći da bude korišćen i za transport vodonika.

Izvođač radova je “Srbija gas”, a nadzor vrši Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track