NEMA PLANIRANIH RESTRIKCIJA ZA DOMAĆINSTVA U SRBIJI: Uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NEMA PLANIRANIH RESTRIKCIJA ZA DOMAĆINSTVA U SRBIJI: Uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada donela odluku o povećanju cene struje za privredu, kao i da je plan države da obezbedi veću proizvodnju električne energije.

"Ne postoje i ne prave se nikakvi planovi restrikcije električne energije, bez obzira na to što o tome pojedini mediji ponovo pišu, smatrajući da će svaka negativna, loša i netačna vest obezbediti čitanost ili gledanost. Restrikcija nije bilo ni u decembru kada je Eelektroprvireda Srbija bila na korak od kolapsa, pa ih neće biti ni sada", rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju.

Kako je rekla, plan nisu restrikcije, već borba za elektroenergetski sektor i povećanu proizvodnju struje, nabavku električne energije i štednja, odnosno da se uradi sve da EPS proizvodi više struje, da bi se manje trošilo na uvoz.

"Juče je uvezeno osam odsto ukupne potrošnje, a tokom zime će biti i više", rekla je Mihajlović u Smederevu, gde je obišla radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata.

Ona je rekla da je nemoguće davati procene koliko će novca biti potrebno do kraja marta za nabavku struje, s obzirom na cene na tržištu koje se povećavaju gotovo svakodnevno i da će sigurno biti potrebno više od planiranih 3,5 milijardi.

"Kod nas je trenutna cena za privredu, za komercijalno snabdevanje, 75 evra po megavat-času, a u Evropi između 540 i 640 evra, što znači da je oko osam puta jeftinije kod nas, što nije održivo, i razmatramo, zajedno sa EPS, da li će i u kom periodu doći do povećanja, ali odluka svakako još nije doneta", rekla je Mihajlović upitana o povećanju cene struje za privredu.

Mihajlović je dodala da će Ministarstvo predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, lokalnu samoupravu, državna preduzeća, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

"Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje enegetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi", rekla je Mihajlović.

(Kurir.rs/FONET)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja