U REGIONU PRISVAJAJU SRPSKE TARTUFE? Beli tartuf od kilo i dvesta prodali kao svoj za 200.000 €: Više od 90 odsto poreklom iz SRB
Foto: Shutterstock

U REGIONU PRISVAJAJU SRPSKE TARTUFE? Beli tartuf od kilo i dvesta prodali kao svoj za 200.000 €: Više od 90 odsto poreklom iz SRB

InfoBiz -

Srbija je bogata tartufima, ali vrlo često te najskuplje pečurke u svetu od nas otkupljuju drugi i prodaju ih kao svoje.

- To je crno tržište, nažalost, i država gubi ogromne svote novca zbog toga. Poslednje dve godine, otkad postoji Mikološko-gljivarski savez, trudimo se da uvedemo red. Između ostalog, tartufarima izdajemo sertifikate koje dobijaju tek kad polože ispit, nešto poput vozačkog. Do sada ga je položilo 150, a veliki broj tartufara i dalje radi samostalno - naveo je predsednik Ekološkog društva Medvednik, ali i član Izvršnog odbora saveza i predsednik Komisije za turizam i gastronomiju Mihailo Birčanin.

Prema njegovim rečima, Istra koja je gradila turizam po ugledu na južnu Francusku i severnu Italiju, to ne bi uspela bez srpskih tartufa.

- Istra 90 odsto tartufa koje predstavlja kao svoje poreklom su iz Srbije. To je crno tržište i mora se stati na put takvim stvarima, da tartufe zadržimo i da mi prihodujemo od toga. Ovako, oni dolaze, kupuju ovde tartufe i odnose ih. To je stotine kilograma tartufa, pitanje je kako ih iznose iz zemlje. Često dolaze i vrsni tartufari iz drugih zemalja kako bi sakupljali skupocenu pečurku - istakao je Birčanin, i dodao da je nedavno na granici zaplenjena ogromna količina tartufa.

- Bilo je slučajeva i da se bogati kupci iz Emirata i Indonezije nadmeću za naše bele tartufe a da se nigde ne pominje da su oni poreklom iz Srbije. Mnogo je takvih primera, ali je najdrastičniji onaj kad su trgovci iz jedne od država u regionu, da ne navodim koje, beli tartuf težak 1.200 grama prodali za 200.000 evra. Naravno, i ovaj kapitalac bio je sa naših prostora, ali to niko nije zabeležio - rekao je Birčanin.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track