SPUŠTAJTE ROLETNE, KUVAJTE U EKSPRES LONCU, NE OTVARAJTE RERNU... Ovo su 4 preporuke za štednju elekrtične energije
Foto: Profimedia / Aleksei Ivanov

oglasilo se ministarstvo

SPUŠTAJTE ROLETNE, KUVAJTE U EKSPRES LONCU, NE OTVARAJTE RERNU... Ovo su 4 preporuke za štednju elekrtične energije

InfoBiz -

U cilju smanjenja potrošnje struje, Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

Sve zemlje sveta se suočavaju s energetskom krizom, neke u manjem, neke u većem procentu, ali sve imaju zajednički cilj: da uštede što je više moguće, jer je pred nama duga zima.

Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća u Srbiji naprave plan uštede potrošnje, a da ona koja su u energetskom sektoru - dodatno naprave planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Danas prepodne tim povodom se oglasio i predsednik naše zemlje, Aleksandar Vučić, rekavši da "smo juče dali 2,4 miliona evra za uvoz struje, te da nas čekaju teška jesen i još teža zima".

U dokumentu, objavljenom na zvaničnom sajtu resornog ministarstva, između ostalog su navedene ove 4 preporuke koje bi domaćinstva u Srbiji trebalo da usvoje, zarad smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebno, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C.

Ušteda na rashladnim i grejnim uređajima

Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C, kako bi se obezbedio optimum u potrošnji; zatim, razumno korišćenje grejnih uređaja u domu; u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje, kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavese; ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

Ušteda kod mašina za pranje veša i suđa

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu; treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane

Ova tema je malo kompleksnija i podrazumeva sledeće:

- treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;

- kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa; na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;

- najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;

- isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;

- prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati, jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.

Kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja