MINIMALAC VEĆI OD 40.000? Ministar Mali najavio: Plate rastu za 12,5 odsto! Penzionerima dva povećanja
Foto: Shutterstock

MINIMALAC VEĆI OD 40.000? Ministar Mali najavio: Plate rastu za 12,5 odsto! Penzionerima dva povećanja

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će plate u javnom sektoru biti povećane od naredne godine, prema sadašnjim projekcijama, za 12,5 odsto, kao, kao i da bi minimalna zarada od 1. januara prvi put mogla da bude veća od 40.000 dinara

- Plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biće povećane čak 25 odsto. Takođe, u toku su pregovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i nadamo se da će minimalna zarada od 1. januara 2023. prvi put biti preko 40.000 dinara - rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da će penzioneri imati ukupno povećanje veće od 20 procenata, sa dva povećanja, od novembarske i januarske penzije. - Jedan od najvećih izazova će biti sastaviti dobar, uravnotežen budžet, primeren krizi u kojoj se nalazimo. Na njemu se već radi - rekao je Mali za Srpski telegraf. Kaže da je izazov za naredni period i pooštrena monetarna politika na globalnom nivou. - To otežava mogućnosti za finansiranje rastućih fiskalnih deficita. Zato nam je osnovni cilj da deficit zadržimo koliko je god moguće u projektovanim okvirima.

Srednjeročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita opšte države na nivo od 0,5 odsto BDP-a do 2025. godine i pad učešća javnog duga na 50,7 odsto BDP - rekao je Mali. Istakao je da će se nova vlada dosta posvetiti i reformi javnih preduzeća koja moraju, kako kaže, da uvažavaju potrebe građana.

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track